Baba

7 érzés szülés után, amire nem készítenek fel

Szülés előtt meghallgatjuk a sok tanácsot, mondják, hogy földöntúli boldogság és végtelen szeretet önt majd el, de a negatív érzésekről – a kialvatlanságon kívül – nem igazán esik szó. Azokról nem illik beszélni. Épp ezért kell róluk beszélni.

Általában ha bármi negatív érzés felmerül bennünk szülés után, akkor valahogy úgy állunk hozzá társadalmilag, hogy az szégyellni való, rejtegetni kell, nem mutatni a külvilág felé, mert akkor összetörik a tökéletes anyaság és tökéletes család képe. Annyira igyekszünk fenntartani a látszatot, hogy minden rendben van és csupa csillámpóni az anyaság, hogy magunkba fojtjuk és elhallgatjuk ezeket a nem feltétlenül örömteli érzéseket. A belső frusztrációtól pedig egy idő után úgy érezzük, hogy felrobban a fejünk.

Ne várj a robbanásig, akkor már inkább beszéld ki magadból a szülés után benned feszülő rossz érzéseket is a jók mellett, biztos lehetsz benne, hogy a hozzád közel állók – főleg ha még anyukák is –, megértéssel fogják hallgatni a mondanivalódat. Mert teljesen normális, ha ilyen érzelmek töltenek el néha.

1. Szomorúság

A szülés utáni első időszakban sokszor kaphatod azon magad, hogy csak úgy záporoznak a könnyeid és valamiféle gyászérzésed van. Ez nem azt jelenti, hogy azért vagy szomorú, mert megszületett a babád. Egyrészt teljesen normális az ingadozó hormonjaid miatt is, hogy elsírod magad olyanokon, mint hogy nem tudod hogyan kell tökéletesen pelenkázni. Vagy azon, hogy elkaszálták a kedvenc sorozatodat. Esetleg olyanon, hogy a férjed megette az utolsó palacsintát. Nem vagy rossz anya, amiért azt érzed, hogy olykor úgy elönt a szomorúság, mintha meghalt volna valaki és a hangulatod végletesen ingadozik.

Ezt hívják baby bluesnak, ami pár hétig szülés után még kísérthet. A hormonok játszanak a hangulatoddal, illetve azért is van veszteségérzésed, mert el kellett válnod a babádtól. Mármint testileg. Hirtelen üresnek érezheted magad, hiszen kilenc hónapig egy test voltatok, most pedig kettészakadtatok. Ha viszont nem múlik el ez a szomorúság és gyász pár hét alatt, akkor már gyanakodni kell, és utánajárást igényel, hogy nehogy szülés utáni depresszió legyen belőle.

7 érzés szülés után, amire nem készítenek fel

2. Félelem

Egy nagy rakás új félelem és aggodalom zúdul a nyakadba, amikor megszülöd a kisbabádat. Persze hogy félsz, mindenki fél, akkora a felelősség, hogy bele kell őrülni néha. Amíg a baba újszülött és teljesen magatehetetlen, ez a felelősség még erősebben nyomja a válladat, hiszen minden rajtad múlik. A félelem teljesen ésszerű reakció ebben a stádiumban.

Nem vagy ezzel egyedül, a legtöbb anyuka fél egyedül lenni a babájával, mert akkor nem tudja megosztani ezt a hatalmas felelősséget még a férjével sem. Mit kell csinálni egy újszülöttel? Hogyan kell megetetni? Mennyit kell ennie? Hogyan fogod megnyugtatni? A félelem, hogy nem tudod pontosan, mi a jó a gyermekednek, végig veled marad az anyaság rögös útján, csak megtanulod kezelni magadban. Még a legirracionálisabb félelmeknél is gondolj arra, hogy más anyukák is – úgy nyolcvanhatmillióan – érzik ugyanezt a félelmet minden nap.

7 érzés szülés után, amire nem készítenek fel

3. Öröm

Tudtad, hogy örömmel tölt majd el az, ha megszületik a babád, de nem nagyon lehet felkészülni arra a túláradó boldogságra, ami vele együtt érkezik. Ugyanolyan végletesen bír rád törni a boldogság, mint a szomorúság, és okozhat olyan állapotot, mintha bedrogoztál volna. Szinte hihetetlen, hogy valaki hogy lehet ilyen picike, és csak a létezésével boldoggá tesz. Ettől bőgni kell, nincs mese. A legboldogabb pillanatokat hozhatja el az életedbe, amikor kicsit nyávog, mint egy kiscica, vagy köhint egyet. Az örömödben sírás és a kontrollálatlanul feltörő gügyögés tökéletesen normális jelenség ilyenkor.

7 érzés szülés után, amire nem készítenek fel

4. Harag

Lehet, hogy a legtöbben sosem ismernék be, de a harag érzése is a normális érzelmek közé tartozik a szülés utáni napokban. Lehetsz saját magadra dühös, mert nem indul el a tejed elég gyorsan, vagy mélységesen haragszol az egész világra körülötted, amiért nem tudod, hogyan nyugtasd meg a babádat, ha sír. Főleg azoknál a nőknél tör elő a düh intenzívebben, akik hajlamosak a tökéletességre törekvésre.

7 érzés szülés után, amire nem készítenek fel

5. Idegesség, szorongás, ijedtség

A szülés utáni első pár hétben az örömteli pillanatok mellé társul egy olyan feszültség is, amivel nem biztos, hogy találkoztál eddigi életed során. Ijedtnek, idegesnek érezheted magad folyton, miközben szorongsz az egész helyzettől. Semmi furcsa nincs ebben, hiszen most született egy kisbabád. Nem alszol már pár hete rendesen, folyamatosan aggódsz. Ja igen, merthogy született egy kisbabád. Az első időkben még a pánikrohamok is előjöhetnek az arra hajlamos anyukáknál. Ha még nem mondtam volna, ez azért van, mert született egy kisbabád, természetes, hogy szorongsz.

7 érzés szülés után, amire nem készítenek fel

6. Hiperérzékenység

Minden mélyen érint, minden mondat, minden esemény megtépázza a lelkedet. Ha látsz egy megható reklámot, máris összefacsarodik a szíved, az érzelmeid kikerülnek az irányításod alól. Nem feltétlenül depresszív érzés ez, inkább csak annyi, hogy nem tudod visszatartani a könnyeidet a legkisebb esemény hatására sem. Én rendszeresen bőgtem ebben az időszakban bármilyen filmen, ami elém került, még akkor is, ha semmi megható nem történt benne. Egy sima krimin is bírtam sírni, mert sajnáltam az áldozatot. Ez van, szerencsére két héten belül általában elmúlik ez a mindent beterítő érzékenység.

7 érzés szülés után, amire nem készítenek fel

7. Kétségek

Szülés előtt mindenkitől azt halljuk, hogy az anyai ösztönök megszületnek a gyermekkel együtt, ami így is van, csakhogy ez nem jelenti azt, hogy teljes magabiztossággal a szülés pillanatától kezdve tudnánk, hogy mit kell csinálni a babával. Olyan kétségek öntenek el, amiket akkor éreztél például, ha új munkahelyre kerültél és kételkedtél magadban, hogy megfelelő vagy-e a munkára. Ez pont olyan: kételkedsz benne, hogy megfelelő vagy-e az anyaságra. Amikor mondjuk a szoptatás nem megy olyan egyszerűen, ahogy azt elképzelted, felmerülhet benned, hogy te még erre sem vagy képes, hát milyen anya az ilyen?

Az anyukák kegyetlenek magukkal szemben, pedig nem szabad túl szigorúnak lenni magadhoz. A szülés utáni első hetek neked is a tanulásról szólnak, ahogy a babád ismerkedik veled és a külvilággal, úgy ismerkedsz te is vele és az anyaszereppel. Ne kételkedj magadban, meg tudod csinálni!

Olvass még többet a szülés utáni időszakról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top