Baba

Hajhullás szoptatás alatt – 6 tipp a hajhullás ellen!

Ha téged sem került el a szülés utáni hajhullás, ne ess kétségbe, íme, néhány jó tanács a helyzet orvoslására!

 

A szülés után sokan küzdenek hajhullással, de nem kell megijedni, nem tart örökké, idővel helyreáll a rend!

Miért és meddig hullik szülés után a haj?

A terhesség ideje alatt a sok női nemi hormon miatt a hajkorona dús, fényes és erőtől ragyogó, így a szoptatás ideje alatti hajhullás különösen kontrasztos és lelombozó lehet. A babád érkezése után a szervezetedben a női nemi hormonok termelődése visszaáll a normális szintre, és az anyatej kiválasztása is sok energiát von el a szervezettől, ráadásul vashiány is jelentkezhet, így a hajhullás szinte menetrendszerűen következik be a legtöbb anyukánál.
Nemcsak a kis jövevény miatt érezheted magad fáradékonynak, hanem a vashiány is hozzájárulhat a kimerültséghez, a hajhulláshoz, a száraz, fakó bőrhöz és a töredező körmökhöz! Ne aggódj, a hajhullás nem tart örökké, rendszerint csak pár hónapig, de addig is, íme, néhány jó tanács!

Hajhullás szoptatás alatt – 6 tipp a hajhullás ellen!

Mellőzd a koffeint!

Akármennyire is fáradt vagy, hanyagold egy darabig a kávét, mert akadályozza és megnehezíti a vas felszívódását a szervezetedben! Ugyanez a helyzet a fekete teával és a koffeintartalmú gyümölcsteákkal, de nem kell lemondanod a teázásról: válaszd a gyógyteákat és a koffeinmentes változatokat!

Vitamindús táplálkozás

Természetesen nemcsak a szoptatás ideje alatt, de ilyenkor különösen fontos a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étkezés. Az étrendedben szerepeljen gyakran A-vitaminban gazdag sárgarépa, B-vitaminban bővelkedő tojás, E-vitamint tartalmazó hidegen sajtolt növényi olaj, és cinkben gazdag natúr zabpehely!

Támogasd a vasfelszívódást!

Fogyassz magas vastartalmú ételeket, mint amilyen a cékla, a lencse, a narancs és a máj! Ital formájában a kellemes ízű, koffeinmentes rooibos tea lehet a segítségedre a vasfelszívódás támogatásában. Orvosoddal egyeztetve vastartalmú étrend-kiegészítőkkel is ráerősíthetsz szervezeted természetes folyamataira.

Csalánteás hajkúra

Mosd meg a hajad a szokásos samponoddal, majd végül öblítsd le csalánteával! A csalános öblítést minden hajmosásnál elvégezheted, mert a csalán rendkívül jó hatással van a fejbőr vérkeringésére és erősíti a hajhagymákat!

Fejbőrmasszázs

Masszírozd a fejed, hogy felpezsdítsd bőröd vérkeringését! A fejmasszázs nemcsak a fejbőrödnek, hanem neked is jót tesz: egy jó masszázs felfrissít és ellazít, amit igazán megérdemelsz ezekben a szép, de fárasztó hónapokban!

Pihenj!

Akkor is pihenj, ha most legyintesz, mert a pihenés jelenleg számodra csak egy távoli vágyálomnak tűnik! A saját és a gyermeked érdekében is keríts magadnak időt a pihenésre, ha kell, kérj segítséget a párodtól, a nagyszülőktől vagy a barátoktól! Hajkoronád és egész szervezeted meghálálja azt a kevéske időt, amit nyugalomban, stresszmentesen töltesz!

Még több szoptatás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top