Baba

Életveszélyes játékokat tiltottak be – itt a lista!

30-féle mágneses játékot vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, ebből nyolcat talált veszélyesnek. Ismét figyelmeztetnek: gyermekjátékot csakis fokozott körültekintéssel szabad vásárolni.

Ki gondolná, hogy egy nem megfelelő kialakítású mágneses darts akár halált is okozhat? Senki. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) mágneses gyerekjátékokat vizsgált, és nem feltétlenül jók az eredmények.

A mágnes veszélyes

Az NFH közleménye szerint a lenyelhető, erős mágnest tartalmazó játékok nagy veszélyt jelentenek a gyermekek számára. Egy mágnes és egy mágnesezhető tárgy lenyelése esetén a két elem a belekben összetapadhat, lezárhatja a bélfalakat, és bélelzáródást vagy bélperforációt okozhat – ennek súlyos, akár halálos kimenetelű következménye is lehet. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy ezek felismerése könnyen téves lehet, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket produkál.

Ezek egytől egyig veszélyesek
A vizsgált játékok

Közel egyharmadukkal baj van

Az NFH 30 játékot vizsgált, és 8 esetben állapította meg, hogy a termék nem megfelelő: ezek legtöbbje darts játék vagy horgászkészlet. Darts esetében a következő veszéllyel kell számolni: a táblához tapadást lehetővé tevő mágnes vagy mágnest tartalmazó fej nem megfelelően van a nyílhoz rögzítve, ezért a gyermek könnyűszerrel eltávolíthatja és lenyelheti. A mostani témavizsgálat során talált ilyen játékok egyike sem elégítette ki a követelményeket, a mágneses erősség közel hétszerese volt a megengedett értéknek. A horgászkészleteknél szintén a nem megfelelő rögzítés okozza a veszélyt. 

A fentieken túl egy napelemes billegő virág sem felelt meg az elvárható feltételeknek, mivel az ejtővizsgálat során eltört, így hozzáférhetővé vált  a benne lévő mágnes.

A vizsgált termékek listája itt található

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top