Baba

A rossz étkezési szokások már egyéves kor előtt kialakulnak – új tanulmány

A pici babák a hozzátáplálás elején még teljesen nyitottan állnak minden étel előtt, nem követelik a pizzát és a sütit, mint a kamaszok, hanem érdeklődve megkóstolnak mindent, amit adunk nekik. Egy új tanulmány szerint mi, szülők rontjuk el őket.

A babák olyanok étkezés szempontjából, mint egy tiszta, fehér lap, amire szülőként mi rajzoljuk fel a szokásaikat. Olyan egyszerűnek tűnik, ha nem benne élünk, hogy akkor csak és kizárólag egészséges ételeket adjunk nekik. Csak aztán az élet közbeszól, és a legtöbben előbb vagy utóbb ott találjuk magunkat, hogy a gyermekünk máris oda meg vissza van a kekszekért, tejszeletekért, süteményekért, chipsért és egyéb cukorral és liszttel telített ételekért. Pedig az étkezési szokások a National Health and Nutriton Examination Survey szerint egyéves koruk előtt alakulnak ki, és rögzülnek is a babákban.

Az rossz étkezési szokások már egyéves kor előtt kialakulnak - új tanulmány

A kutatás során azt mutatták ki, hogy a gyerekek leggyakrabban a krumplit eszik zöldségként, és már 9 hónapos koruk előtt nagy százalékuk találkozik a cukros süteményekkel, kekszekkel. A chipsek és üdítők 12 hónapos koruk körül lépnek be az életükbe. A vizsgálatban lévő babák fele gyümölcsöt csak innivaló formájában fogyaszt, és csak 30 százalékuk eszik a krumplin kívül más zöldséget. Mondhatnánk, hogy ez egy amerikai tanulmány, és biztos nem igaz ránk, de azt hiszem, az itthoni körülményekre is nyugodt szívvel vetíthetők az adatok.

Pedig egyéves kor előtt tényleg a szülőkön múlik minden. Még nincs általában közösségben a baba, hogy ott elkívánja a másik gyerek tízóraira kapott kakaós csigáját, és nincs még menza sem az életében, amit nem tudunk befolyásolni, hogy mi kerül a tányérjára. Mi, szülők vagyunk azok, akik nem járunk elöl jó példával, hiszen nyilván nem találkozna chipsszel és sütivel, ha mi magunk nem ennék ilyeneket az orra előtt. Meg kell mutatnunk a gyerekeinknek, hogy lehet élvezettel enni a brokkolit, és hogy remek dolog, ha tízóraira almát eszünk. Szülőként ez ugyanolyan fontos feladatunk egyéves koruk előtt, mint a szoptatás és pelenkázás. Mert azért mindannyian alapvetően az szeretnénk, hogy egészséges és energikus gyerekek legyenek belőlük.

Olvass még többet a babák étkezéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top