Baba

Ezért van olyan jó illatuk az újszülötteknek a tudomány szerint

Minden anya odavan a kisbabák illatáért. Amikor a gyerekeim újszülöttek voltak, nem bírtam betelni az illatukkal, imádtam beleszagolni a nyakukba. A tudomány szerint megvan annak a biológiai és pszichés oka, hogy így illatoznak a babák.

A SciShow tanulmánya szerint az újszülöttek hathetes koráig érezhető a magzatmázból visszamaradt illat, ami az anyukákban elindítja azt a pszichés folyamatot, hogy gondoskodni akarjanak a babájukról. Ez az illat képes csökkenteni a kimerültséget is az anyákban, úgyhogy ha hajnali kettőkor ébreszt fel a babád, csak szagolgasd a kutacsánál, hogy éberebbé válj, mert felkelti benned az illata a gondoskodás vágyát.

Ezért van olyan jó illata az újszülötteknek a tudomány szerint

Azért jó hír ez az anyukáknak, mert a tanulmány szerint ez az illat elsősorban a nők agyára van hatással. A kutatásban 30 hasonló korú nő vett részt, a fele sosem szült még, a másik fele pedig a megelőző hat hétben adott életet a babájának. A újszülöttillatot nem babákon, hanem egy ruhadarabon szagoltatták meg a nőkkel, miközben az agyműködésüket monitorozták. Minden egyes nőnél – akár szült, akár nem –, aktivizálódott az agy jutalomközpontja.

Tehát a kisbabáink azért illatoznak ilyen csodálatosan, mert nekünk, nőknek szükségünk van az illatukra. Bár eddig a tesztet csak nőkön végezték el, én azért kíváncsi lennék rá, hogy az apukákra is ugyanennyire hat-e a babák illata.

Olvass többet az újszülöttekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top