Baba

“Ez az öt dolog volt a legnehezebb, amikor homoszexuálisként apák lettünk”

Zachary Mathesont babaként fogadta örökbe két apukája, akiket most már felnőtt fejjel megkérdezett, hogy mi volt a legnehezebb része homoszexuális párként az örökbefogadásnak. Az egyik apuka 5 dolgot emelt ki, ami nekik a legnagyobb nehézséget okozta.

“1987. július 22-én születtem. Mivel az apáim, Tim és Bill a biológiai szüleimmel jó barátságban voltak, ezért aznap már haza is vittek magukkal. Ugyanebben az évben ők lettek az első meleg párok egyike, akik örökbe fogadtak egy gyermeket Kaliforniában. Amikor felvetődött bennem a kérdés, hogy mi lehetett a legnehezebb abban, hogy homoszexuális apák voltak, épp csak Tim volt otthon, így az ő öt pontján keresztül láthatunk bele az életükbe.

1. A gyűlölet

A kórházi szabályok szerint az újszülötteket és szüleiket a kórház személyzete közül kikíséri valaki az autóhoz. Amikor az apáim vittek ki engem, akkor végig kellett hallgatniuk, ahogy a kísérő nővérke szidja őket, hogy tönkretesznek egy ártatlan életet, és hogy el sem tudna képzelni rosszabb sorsot egy tehetetlen gyereknek, és még meg is kérdezte tőlük, hogy lehetnek ilyen önzők.

Fotó: Fatherly
Fotó: Fatherly

2. Az elutasítás

Az állam nem engedte, hogy Tim és Bill azonnal örökbe fogadjanak, mint általában egy hetero párnál szokás. Még akkor is elutasították a kérelmüket, amikor már mindkettőjük életét nagyító alatt átvizsgálták, és a szociális munkás is mindent rendben talált az otthonukban. Végül ügyvédet kellett fogadniuk és beperelni Kaliforniát, hogy szülők lehessenek.

3. A bizalmatlanság

Amikor még picike voltam, az apáim sokat hordoztak kendőben. Az emberek csapatostul csodáltak minket, és olyanokat kérdeztek, hogy “hol van az anyuka?” és ha megmondták, hogy mi a helyzet, akkor jöttek az olyan kérdések, hogy “akkor ki fogja felnevelni ezt a gyereket?”

4. A tudatlanság

Méghozzá azoktól, akiktől a legkevésbé számítottak volna rá. Rendszerint a homoszexuális férfiak elismerésüket és csodálatukat fejezték ki, amiért örökbe fogadtak engem, de ugyanabban a mondatban már meg is kérdezték, hogy “De nem féltek tőle, hogy ő is homoszexuális lesz?” Tim szíve szerint mindig azt válaszolta volna: “A te szüleid heteróvá tettek téged?”

Fotó: Fatherly
Fotó: Fatherly

5. A legnehezebb: a magány

Tim félretette a karrierjét, hogy velem legyen, egy olyan időben, amikor ezt az apukák nem tették meg a gyerekeikért. Míg egy otthon lévő anyuka könnyen tudott csatlakozni a környékbeli anyákhoz, hogy támogatásra, barátokra leljen, Tim leginkább folyton egyedül volt. De végül jóra fordult minden. Nem sokkal az örökbefogadásom után a homoszexuális barátok többen is úgy döntöttek, hogy szülők szeretnének lenni, velük együtt leszbikus anyák egy csoportja fogadta be Timet. Aztán a társadalmi hozzáállás is elkezdett változni, leadták a Will és Grace sorozatot, Ellen DeGeneres előállt azzal, hogy meleg, milliók nézik a Modern Familyt, és a melegházasságot széles körben elfogadják már. Az élet biztonságosabbá vált az olyan családok számára, mint a miénk.”

Olvass többet a homoszexualitásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top