Baba

Anyukák, ne felejtsetek el randizni saját magatokkal!

Nem arról van szó, hogy akkor kényeztesd magad, amikor leraktad az összes gyereket este aludni, és próbálnál félálomban olvasni pár oldalt a könyvből, amit hónapok óta kerülgetsz. Nem. Arról van szó, hogy tegyél valamit magadért, amitől testileg-lelkileg feltöltődsz.

Amikor megszületnek a gyerekek az anyukák egyre hátrébb sorolják magukat a sorban. Végül kikötünk az utolsó helyen, a mi igényeink, vágyaink, szükségleteink majd akkor jönnek, amikor már mindenki jól van a családból. Azaz elfeledkezünk saját magunkról. Pedig a gyerekek is akkor vannak igazán jól, ha anya rendben van.

Anya meg akkor van rendben, ha néha egyedül elhagyja a házat, és csak magával foglalkozik.

Nem ugyanaz az élmény, ha otthon, fektetés után igyekszünk időt szakítani magunkra, mert ilyen az anyai ösztön: ha a környékünkön vannak a gyerekeink, akkor ugrásra készen állunk. Meg egyébként is, otthon körülvesz a rengeteg házimunka, bárhová nézünk, azzal szembesülünk, hogy még el kellene mosogatni, be kéne rakni egy mosást, vagy poros a könyvespolc. Ilyen feszültségben nem lehet lazítani.

Anyukák, ne felejtsetek randizni saját magatokkal!

Túl könnyű elfeledkezni róla, hogy mi, anyák is számítunk. De ahogy elkezded tudatosan megtervezni saját magaddal a randevúkat, rájössz, hogy így feltöltődve sokkal jobban tudod állni a sarat a családi teendőkben is. Boldogabb és kiegyensúlyozottabb anya, feleség leszel, aminek a családod, gyerekeid csak örülni fognak és nem róják fel neked, hogy hetente egyszer eltöltesz nélkülük ezért pár órát.

Íme néhány alapszabály a magaddal randizáshoz:

1. Még akkor is szakíts magadnak időt, ha csak pár havonta tudod megoldani

A szülőknek ugyanúgy, mint mindenki másnak, ki kell néha szabadulniuk a saját taposómalmukból. Nem a gyengeség jele, hogy néha pihenned kell, sőt ez sokkal erősebbé tesz.

2. Hagyd a bűntudatot

Ne érezz bűntudatot amiatt, hogy másra bízod a gyerekeidet és elvonulsz egyedül ebédelni egy jót. A családod is ráébred hamar, hogy nekik is mennyivel jobb egy kipihent, energikus anya. Első körben engedd meg magadnak, hogy kikapcsolódj nélkülük.

3. Csak rólad szóljon

Mindenkinek mást jelent az énidő, az egyik horgolni szeret egy parkban – mint például én –, a másik egy egész adag sült krumplira vágyik anélkül, hogy kis kezek elvennék a felét, a harmadik pedig csak egy moziba szeretne beülni vége. Találd meg mindig azt, amitől úgy érzed, feltöltődsz testileg és lelkileg, még akkor is, ha csak fél órád jut magadra.

Anyaként és nőként minden nap odateszed magad maximálisan: gondoskodsz a családodról, taknyos orrokat törölsz, éjjelente fülelsz, hogy minden rendben van-e velük. Kell neked is egy kis idő, amit a saját társaságodban, zavartalanul tölthetsz el, ne tagadd ezt meg magadtól.

Olvass többet az anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top