Baba

Így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

Az nem is vita tárgya, hogy az olvasás mennyire fontos. Különböző világokat nyit meg a gyerek előtt, megmozgatja a fantáziáját, fejleszti az empátiát és úgy általában jó hatással van a közérzetére.

Az olvasás szeretete nem velünk születik, hanem nyilván a szülőktől, környezettől tanulják el a gyerekek. Ezért aztán, ha azt szeretnénk, hogy az olvasás minden előnyét élvezhessék, segítenünk kell nekik, hogy rákapjanak az ízére, és örömmel forgassák a könyveket.

Olvass nekik

Amilyen korán csak lehet, kezdj el meséket olvasni a gyermekednek. Már az egészen pici egyévesek is szeretik lapozgatni a nekik való könyveket, lehet mesélni a képekről. Nyilván ebben a korban még nem köti le őket egy 20 oldalas mese, de mire kétévesek lesznek, már bevezethető a napi rutinban az esti mese, hogy hozzászokjanak a mindennapos olvasáshoz. Rövid meséket válassz (például Marék Veronika: Boribon könyveivel könnyen leköthető egy kétéves figyelme), sok képpel, amiket alaposan ki lehet tárgyalni, hogy mit ábrázolnak. Ilyen kicsi korban kell elkezdeni az olvasásra nevelést, hogy természetessé váljon a könyvek jelenléte az életében.

Így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

 

Olvass velük

Amikor épp tanul olvasni elsősként, akkor ne törd le a lelkesedését. Segíts neki könnyen olvasható könyveket választani és olvass vele. Lehet olyan gyakorlatot csinálni, amiben az egyik mondatot a gyermek olvassa fel, a másikat pedig anya. Segíts neki a nehéz szavaknál, de várd meg, amíg egyedül megpróbálja kiolvasni. Ha pedig látod rajta, hogy már frusztrálttá válik, és kudarcélménye van, akkor kicsit hagyd békén az olvasással. Fontos, hogy ez a fajta együtt olvasás ne a házi feladat része legyen, hanem olyan közös időtöltés, amit mindketten élveztek. Elviheted a helyi könyvtárba is a gyereket, ahol kedvére válogathat a könyvek között, hogy végül rátaláljon a saját ízlésére, azokra a témákra, amik valóban érdeklik.

Olvass körülöttük

Azok a gyerekek, akik a szüleiktől azt látják, hogy sokat olvasnak, szívesebben vesznek a kezükbe könyvet. Neked csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen a könyvespolcon a korosztályának megfelelő könyv, amit elolvashat, ha kedve támad. A könyveket tartsd a lakásban jól látható helyen, hogy mindig kéznél legyenek, és akár még egy kis olvasósarkot is berendezhetsz a gyerekszobában, ahol kényelmesen bekuckózva bele tud merülni a gyermek a könyveibe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top