Baba

Kijevben jött világra a második háromszülős baba

Kijevben jött világra a második háromszülős baba, ugyanakkor olyan eljárással született, amely egyedülálló az orvostudományban.

A január 5-én Kijevben született baba nem az első, akinek három biológiai szülője van, az első Mexikóban jött világra még tavaly. Nála ugyanakkor egy másik módszert alkalmaztak.

A kijevi orvosok az anya petesejtjét megtermékenyítették az apa hímivarsejtjeivel, majd a szülői kromoszómákat behelyezték a donor, vagyis a “harmadik szülő” petesejtjébe. A gyerek génjei így a szüleitől származnak, kivéve egy egészen kis töredéket, amely a babát kihordó másik nőtől való.

A háromszülős IVF technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább. A kijevi Nadija klinikán olyan pár kezelésekor használták az eljárást, akik meddőség miatt kérték a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét.

Az orvoscsoport azért döntött az egyedi eljárás mellett, mert a hagyományos IVF az esetükben nem működött. Időközben egy másik, hasonló problémával küzdő párt is kezeltek, ők március elejére várják gyermeküket.

A világ első háromszülős babája fogantatását amerikai orvosok segítették, a szülők Mexikóba utaztak a megtermékenyítés végrehajtására, ahol a törvények nem tiltják a módszer alkalmazását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top