Baba

Babák milliói lesznek koraszülöttek a szmog miatt

A szmog borzasztó következményekkel jár, ilyen a koraszülöttség is, amely a vezető halálok az ötévesnél fiatalabb gyerekek esetében.

Svéd kutatók 183 ország légszennyezettségi és születési adatait elemezve arra jutottak, hogy évente 3,4 millió koraszülés kapcsolható a rendkívül rossz levegőhöz, a szmoghoz, és leginkább a szubszaharai Közép-Afrika, Észak-Afrika valamint Dél-Kelet-Ázsia van a legrosszabb helyzetben e tekintetben – idézi az Index a Guardiant.

Chris Malley, a Stockholmi Környezetkutató Intézet kutatásának vezetője szerint a koraszülések 18 százaléka köthető a légszennyezettséghez, ezzel számszerűsítettük a kis szálló szilárd részecskék hatását a magzatokra.

A kutatási adatokat felülvizsgáló független szakértők szerint a SEI eredményei még így is óvatosnak számítanak, a valós helyzet ennél is rosszabb lehet. A koraszülések számának alakulásában természetesen több más faktor, így például a szegénység, különféle vírusos és bakteriális fertőzések, dohányzás, alkohol, droghasználat is szerepet játszik, de a tanulmány alapján vitathatatlannak tűnik, hogy a légszennyezettség csökkentése sokat javítana a helyzeten szerte a világon – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top