Baba

Döbbenetes adat jelent meg a 6 évnél fiatalabb gyerekekről

Döbbenetes adat látott napvilágot a minap. A gyerekek egészségét szűrő vizsgálatok riasztó jelenséget mutattak a 6 évesnél fiatalabbak között.

Az elmúlt tíz évben szörnyű változás történt a diabétesz kialakulásának időpontjában. Míg 15–20 évvel ezelőtt elsősorban a 7–12 és a 12–15 éves gyermekeknél jelentkezett a cukorbetegség, addig Gyermek Neuropathia Centrum szűrései szerint az életkor jelentős mértékben a 6 év alá csúszott. A vizsgálatok szerint kijelenthető, manapság a frissen felfedezett cukorbeteg gyermekek körülbelül 30 százaléka még nincs hatéves.

A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye a neuropátia, vagyis az idegbántalom, amely két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer, valamint az emésztőrendszer működésében okozhat működési zavarokat. A perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti, és súlyos esetben amputációhoz is vezethet.

A diabétesz szövődményei általában 10-15 év után jelennek meg először. A cukorbeteg fiatalok esetében nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort, már 10-15 éve betegek, így bizonyos elváltozások már gyermekkorban is megfigyelhetők náluk.

Szerencsére a gyerekek közül csak nagyon-nagyon kevesen jutnak ilyen rossz állapotba, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot a megelőző szemléletű gyermekellátás nem hagyhatja figyelmen kívül – írja az Inforádió.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top