Baba

Egy apa nyílt levele a felette ítélkező idegeneknek

Az apa azért ragadott billentyűzetet és írt nyílt levelet, mert szembetalálta magát az idegenek ítéletével, amikor egy étteremből sietősen távozott kétéves kislányával, aki hisztirohamot kapott.

Clint Edwards a No Idea What I’m Doing blog írója teljes mértékben érti, hogy másoknak milyen idegesítő tud lenni, amikor egy gyerek hisztizni kezd nyilvánosan. A Facebookon tette közzé, hogy mennyire igazságtalannak érzi, hogy ilyenkor a szülőket hibáztatják az emberek, pedig a szülők mindent megtesznek, hogy megoldják ezeket a kínos szituációkat.

“Az autóban ragadtam a totyogó lányommal. Bementünk az étterembe vacsorázni, mint egy normális család, majd a lányom hisztirohamot kapott, mert az anyukája nem engedte, hogy dobálja a csirkefalatokat. Sikítozott, majd még egy kicsit sikítozott, közben rugdosott, és mivel én voltam a családból az egyetlen, aki már befejezte az evést, nekem jutott a megtiszteltetés, hogy kivonszoljam őt az étteremből.

Egy apa nyílt levele a felette ítélkező idegeneknek

Átvittem a báron, ahol mindenki engem bámult, a legtöbbjük valószínűleg gyermektelen ember. Akinek van gyereke, nem nézett volna úgy rám, ahogy ők: összevont szemöldökkel, elhúzott szájjal, mintha azt mondanák, hogy »ha nem tudod kordában tartani a gyerekedet, ne mozdulj ki otthonról«.

Nos, nem, tényleg nem tudom kordában tartani. Nem mindig. Most még nem.

A lányom kétéves, és még évekbe telik, mire megtanulja, hogyan kell nyilvános helyen megfelelően viselkedni, és az egyetlen útja, hogy ezt megtanítsam neki, ha kiviszem a négy fal közül, hagyom, hogy hisztizzen, és elmondom neki, hogy ilyet nem szabad csinálni. Ezekhez a leckékhez türelem és sok munka kell, hozzá pedig igazi tapasztalatok gyűjtése, ami a gyakorlat része. A szüleitek ugyanezt csinálták veletek, és emiatt tudtok most ott ülni a bárban és felismerni, hogy valaki irritálóan viselkedik egy étteremben. Így tanultátok meg, hogy egy szituációra azt mondjátok: »annak a szülőnek kordában kellene tartania a gyerekeit«. Így lettetek tiszteletre méltó állampolgárok.

Értem én. A gyerekek idegesítőek, amikor hangoskodnak az étteremben. Tudom. Ebben élek. De mielőtt idegesek lennétek és ítélkeznétek, vegyétek észre, hogy amit láttok, az nem a rossz szülőség példája, hanem inkább egy olyan szülő, aki keményen dolgozik azon, hogy megoldja a helyzetet. Azt látjátok, ahogy az a szülő mindent megtesz, hogy a gyerekéből embert faragjon.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top