Baba

Figyelemre vágyott a gyöngyösi anya, aki halálra éheztette a gyerekét

Ritka kórképe, Münchausen by proxy szindrómája lehet annak a gyöngyösi anyának, akit emberöléssel vádolnak. Azért éheztette és tette beteggé másfél éves kislányát, hogy a külvilág szemében gondoskodó anyukaként tűnhessen fel.

Szerdán folytatódott az Egri Törvényszéken a büntetőpere annak a gyöngyösi nőnek, akit emberöléssel vádolnak másfél éves kislánya halála ügyében. A vád szerint a nő tudatosan éheztette és tette beteggé saját gyerekét.

A szerdai tárgyalási nap egy ritka jelenség, a Münchausen by proxy szindróma bemutatásával és elemzésével telt az Index riportja szerint. Az igazságügyi pszichiátriai szakértő és a kirendelt klinikai szakpszichológus elmagyarázták, hogy a vádlott, J. Médea valószínűleg münchausenes, vagyis szándékosan gyengítette le a lányát, hogy aztán a külvilág előtt ápolhassa őt. A szindrómában szenvedők figyelmet és szeretetet remélnek kapni hasonló, adott esetben életveszélyes gesztusok révén.

Ez is érdekelhet Megnézem

A szakértők szerint jogi szempontból is fontos, hogy az orvosi szakma és a törvény nem kezeli betegségként a Münchausen by proxy-t, ez az ítéletet is befolyásolni fogja. J. Médea elutasította a szindróma gondolatát: meg van győződve róla, hogy másfél évesen, 3,5 kilósan meghalt gyereke beteg volt.

Az orvosszakértő azonban csak tejallergiát állapított meg Kiaránál, J. Médea többi gyerekénél pedig tejallergiát és refluxot. Ezek közel sem olyan súlyú problémák, amik önmagukban ilyen alultápláltsághoz vezetnének. Az orvos kizárta a J. Médea által emlegetett ritka genetikai betegséget Kiara esetében.

A szakértők szerint J. Médea személyiségzavaros, de tudatosan tette beteggé gyerekeit (az idősebbeket már korábban elvették tőle, ekkor jobban is lettek). A tárgyaláson a vádlott azt mondta, “ő nem ilyen ember”, és szereti a gyerekeit. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top