Baba

Magyar kutatónők felfedezése segíthet a babára vágyó pároknak

Magyar kutatónők úttörő felfedezése segíthet a babára vágyó meddő pároknak, ráadásul a korábbi módszerekhez képest jóval egyszerűbben és gyorsabban tudhatják meg, melyik embriókat érdemes beültetni.

Pállinger Éva, a Semmelweis Egyetem immunológusa kollégáival megfejtette az embriósejtek üzenetét, amelyből könnyedén kiolvasható, melyikük a legéletképesebb. Mindez pedig úttörő felfedezés a mesterséges megtermékenyítés eljárásában, hiszen mostantól egyszerűen megtudható, melyik embriót érdemes beültetni.

A kutatónő munkatársaival az embriók közegét, vagyis azt a sejttenyésztő folyadékot vizsgálta, amelyben a sejtek növekszenek. Ekkor fedeztek fel olyasmit, amivel megoldást találhatnak a babára vágyó pároknak.

Amit találtak, az maga a kommunikációs csomag: különböző szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból és nukleinsavakból álló hólyagocskák, amelyek aktív és nyugalmi állapotban is képesek a többi sejtnek üzenetet küldeni. A kutatás bizonyította, hogy az embriók sejtjei is használják ezt a fajta csomagküldő szolgálatot, ezzel pedig egyszerűbben kiválasztható az a három embrió, melyeket beültethetnek az édesanya méhébe.

Magyar kutatónők felfedezése segíthet a meddő pároknak
Magyar kutatónők felfedezése segíthet a meddő pároknak

A kutatás eredményét máris publikálták a rangos Nature Scientific Reports folyóiratban. A magyar kutatónők sikere nem csupán reményt adhat a meddőséggel egyre nagyobb arányban küzdő pároknak, de csökkentheti az ikerterhességgel és a koraszüléssel járó szülészeti kockázatokat is.

A kutatónő a hvg-nek mondta el, mostantól rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhetik a vizsgálatot. Ha a beültetés napján megkapják az adatokat az embriók addigi növekedéséről, néhány órán belül már pontosan tudható, melyik embrió beültetése járhat sikerrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top