Baba

Az apukákat is utolérheti a szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszióról tudjuk, hogy az anyukáknál komolyan kell venni, ám most egy új kutatás szerint az apukákra is oda kell figyelni, mert náluk is fennáll a lehetősége.

Miután a baba megszületik, nyilván minden figyelem arra irányul a szülők részéről, hogy egészséges legyen a gyermekük. Az anyának amellett, hogy ellátja a babát, még a saját teste változásaival és gyógyulásával is meg kell birkóznia, az apákra kevés idő és energia jut ilyenkor. Elvégre az ő testükben nem történt semmi a terhesség alatt. Vagy mégis?

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutató azt találták, hogy a férfiak 10 százaléka a szülés utáni depresszió tüneteivel küzd a gyermekszületés után. A kutatók szerint az apák nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint a nők, ha a tesztoszteronhormon-szintjük csökken a gyermek születése után (ami elég gyakori az alvásmegvonás, teljesítménykényszer miatt.)

A kutatás során 149 házaspárt kísértek figyelemmel 15 hónapon keresztül szülés után. Azok az apák, akiknek alacsonyabb volt a tesztoszteronszintjük, több depresszív tünetet produkáltak, de a párjuk elégedettebb volt a párkapcsolatukkal. Azok a férfiak viszont, akiknek megemelkedett a tesztoszteronszintjük, ellenségesebben viselkedtek a párjukkal, ám kevesebb depresszív tünetet mutattak.

Darby Saxbe, a kutatás vezetője elmondta, hogy ahogy az anyaságot, úgy az apaságot is képes a biológia irányítani. Az alacsonyabb tesztoszteronszinttel rendelkező apákat gondoskodóbbnak találták, ezért lehet, hogy a párjuk elégedettebb volt a párkapcsolattal annak ellenére, hogy a férfiak a depresszió jeleit mutatták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top