Baba

10 mítosz a kötődő nevelésről

Sokan sok mindent gondolnak és főleg előfeltételeznek a kötődő nevelésről, egyesek mint a világ legédesebb szavát ejtik a nevet, mások mint szitokszót, holott fontos lenne tudni róla, hogy nem egyetlen lehetséges megvalósítása és megközelítése létezik, és sokan, akikről azt hisszük, egyáltalán nem alkalmazzák, valójában mégis megteszik, talán olyanok is, akik még magukról sem gondolnák. Mindenekelőtt pedig érdemes tisztázni: ez nem szektás, beszűkült, egyutas nevelési forma és sokkal több minden belefér, mint gondolnád. 

A kötődő nevelés fogalmát Dr. Sears vezette be, és nagyjából a gyermekközpontú nevelést értette rajta, amelynek lényege, hogy biztos kötődés alakuljon ki szülő és gyermeke között. Dr. Searst az a megfigyelés vezette ennek a definíciónak a kialakítására, hogy úgy látta, a modern szülők jórésze érzelmileg eltávolodott a gyermekétől, és több időt fordít saját vágyainak beteljesítésére és körülményeinek jobbítására, mint a gyerek igényeire. 

A kötődően nevelő szülőket arra bátorítja, hogy bízzanak az ösztöneikben, érezzék meg babájuk igényét, és maradjanak fizikailag annyira közel hozzá, amennyire a baba igényli. Ez sokszor jelenti a hordozást, az együtt alvást, hosszabb szoptatást és az azonnali választ a baba igényeire. Az Attachment Parenting International szerint:

a kötődőn nevelő szülőt az különbözteti meg a többiektől, hogy a gyermekét ugyanakkora tisztelettel, szeretettel és méltósággal kezeli, ahogy más felnőttekkel is bánna. 

Ehhez aztán gyorsan tegyük is hozzá, hogy az a fajta sárdobálás, amelyről már többször írtunk, és amely internetes fórumokon és közösségi oldalakon megjelenik, és gyakran a kötődő nevelésre hivatkozva döngöl földbe más anyákat és nevelési szokásokat (persze esetenként fordítva), arra is felhívja a figyelmet, hogy a kommentelő anyuka egyáltalán nem tudja, mit jelent a másik embert méltósággal kezelni, ezért jobb, ha nem mondja meg az igazságot a gyereknevelésről. 

De ez a cikk éppen arra szolgál, hogy kiderüljön, a kötődő nevelés nem a hippi anyák sajátsága, az elvakultak, a  leharcolt, „természetes” anyukák tulajdona, és egyáltalán, nem egy szubkultúra belső használatú nevelési elve, amelyiknek sokszor a kirekesztés a fő mozgatórugója, hanem sokoldalú, sok anyát magába foglaló, igazából pozitív és befogadó elképzelés a gyerekekkel való bánásmódról. Hiszen sokszor azt látjuk, a gyerekkel együtt alvók és három évig szoptatók messzi vidékekre küldik a munkába hamar visszatérőket, míg utóbbiak szerint a kötődően nevelők elhanyagolják a saját igényeiket, és ettől válnak borzasztó szülőkké. Közben pedig – nemes egyszerűséggel – talán egyiküknek sincs igaza.

Nézzük meg hát, hogy mik a kötődő nevelés főbb mítoszai:

1. Csak hippi földanya nevelhet kötődően

Hosszú szoknyában, hosszú hajjal, pamut pólóban, saját kézzel fejt rizstejjel, de persze csak egyéves kor után adva azt is. Pedig nem. Lehet rövid hajjal, farmerkabátban, borotvált hónaljjal, dizájn ruhákban is. Ez egyáltalán nem számít. Semmi jelentősége.

2. A kötődően nevelőknek hozzájuk hasonló bizarr barátaik vannak

Valójában mindenkinek lehet mindenféle barátja, olyan is, akinek nem elsődleges szempontja a környezetvédelem, vagy nincs is gyereke, és nem is akar, és másfajta ruhákban jár, ad absurdum, ó jaj, más politikai pártra szavaz. A kötődő nevelés nem egy szekta, és – meglepetés! – nem is kell állandóan erről beszélgetni egymással.

3. Ezek a szülők mind otthonról dolgoznak

Mert ugye máshogy nem lehet a gyerek közelében maradni. És egyébként is annyi idejük van. Már írtunk arról, hogy otthon lenni egyrészt nem egyenlő az időmilliomossággal, másrészt sok anyának ténylegesen be kell menni a munkahelyére, de ez egyáltalán nem zárja ki, hogy kötődően neveljen, ráadásul tud segítséget is kérni hasonló szemléletű nagymamáktól és bébiszitterektől. 

4. Ha nem szoptatsz, eláshatod magad

A kötődő nevelés támogatja a szoptatást, sőt, az igény szerinti szoptatást, ami azt jelenti, hogy a baba nem meghatározott időrend, hanem saját, változó igénye szerint kap anyatejet. Viszont nem minden nő tud szoptatni, sokan iszonyú küzdelmek árán sem. Sőt, nem minden anya akar szoptatni, és ezt simán tiszteletben lehet tartani. Ha a szoptatás a kötődés feltétele lenne, még az apákat is ki kellene zárni belőle. Szóval nem mérik ezt annyira szigorúan!

5. Mosható pelenkát kell használni

Az, hogy figyelünk a környezetünkre és arra, hogy milyen anyagokkal érintkezik a gyermekünk, nem feltétlenül a kötődő nevelésből fakad, sok szülő ettől teljesen független okokból dönt a mosható pelenka mellett. Ettől függetlenül vannak olyanok, akiknek a kényelem és az időbeosztás fontosabb, ami nem jelenti azt, hogy ne alakíthatnának ki biztos kötődést a gyermekeikkel. 

6. Gyerekkel együtt aludni kötelező

Ha szerettek együtt aludni, és ez mindnyájatok számára kényelmes, az nagyon szuper. De vannak családok, ahol ez egyáltalán nem működik, sőt, esetleg a baba sem igényli. Nagy a különbség a sírni hagyás és a gyengéd módszerek között, amelyek megtaníthatják a gyereket a saját ágyában elaludni. Az alvás rengeteg módon működhet, minden családnak más felel meg, nem kötelező az együtt alvás egy óriási közös ágyon.

7. A kötődő nevelés egyet jelent az oltásellenességgel

Ezzel szemben a kötődő nevelésnek egyáltalán semmi köze az orvosi döntésekhez, különösen az oltással kapcsolatos döntésekhez. Ez egyáltalán nem szerepel az alapelvek között. Nagyon sok kötődő nevelő minden oltást beadat, mások, akik más elvek alapján nevelik a gyereküket, egyet sem. Ne tévesszük össze a két csoportot, mert nem megfelelő következtetéseket vonnánk le az összekeverésükből!

8. A kötődően nevelőkről nem lehet lerángatni a hordozókendőt és a mei tait

Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy azok a babák, akiket hordoznak, jelentősen kevesebbet sírnak, mint a többiek. Nagyon sok szülő használja is a kendőt például. Ennek ellenére a legtöbbjüknek ugyanúgy van babakocsija, hordozó ülése, és nem hagyják azokat otthon porosodni.

 

9. A kötődőn nevelők hulla fáradtak

Ez mondjuk igaz. Nem teljesen mítosz. Csak nem fáradtabbak, mint a többiek, mivel egy kisgyerek nevelése legfeljebb úgy ment meg minket a halálos fáradtságtól, ha – mint a régi idők arisztokratái – egész napra gyereklányok és bébiszitterek kezébe adjuk őket nulla éves koruktól. De ezt, ugye, nem szoktuk csinálni. Viszont végül mindenki csak liheg, nem?

10. Kötődő neveléssel nem jut időd magadra

Aki már próbálta, tudja, hogy a gyereknevelés nem a gizdáknak való, és nagy erőket igényel. Áldozat is, és eleinte mindenképpen kevesebb idő jut magadra. Mégis adódnak azért lehetőségek, hogy szakíts egy kis időt a feltöltődésre, és ez nincs másképp a kötődőn vagy nem kötődőn nevelők esetében sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top