Baba

HellóAnyu: Egy hely a belvárosban neked és a babádnak

Ellátogattunk Budapest első anyaközpontjába, azaz mama- és bababarát közösségébe, amely idén három éve kezdte meg működését. A HellóAnyu amellett, hogy kisgyermekes családoknak biztosít nyitott, befogadó közeget, rendezvényhelyszínként is szolgál beszélgetőköröknek, tréningeknek. Lipták Orsival, a hely megálmodójával és megvalósítójával beszélgettünk.

Orsi álma vált valóra, mikor hosszas tervezés után egy hiánypótló, nőközpontú családbarát létesítményt tudott tető alá hozni, és 2015-ben végre megnyithatta kapuit a HellóAnyu, amelynek pontos definíciója társadalmi vállalkozás lett.

Rögös út vezetett ide, bölcsészként fogalma sem volt üzleti tervekről, önkormányzati pályázatokról, elszámolásokról mikor 2005-ben felmerült benne az ötlet, hogy jó volna egy belvárosi hely, ahol az édesanyák nem egy zárt kisközösség tagjaként vagy az elszeparált magányos anyuka sztereotípiájaként, hanem a társadalom részeként élhetik meg az anyaságot, gyermeknevelést a városban.

Rengeteg munka, küzdelem, szervezés és tanulás előzte meg a nem profitorientált létesítmény létrehozását, releváns programokkal és szolgáltatásokkal egy barátságos környezetben.

A HellóAnyu ugyanis több mint egy gyermekbarát ökokávézó vagy családbarát étterem, műfajteremtő a maga nemében, mert segíthet a munkába visszaálló anyukáknak akár csoportos, akár egyéni tréningeken való részvételben, ezenkívül gyermekes kézműves foglalkozásoknak, babajógának, nyelvtanulásnak és más egyéb szolgáltatásnak ad otthont.

Akinek van már gyermeke, tudhatja, hogy amúgy sem könnyű dolog egy kisbabával az élet, mert azon kívül, hogy cukik, rengeteg speciális igényük merülhet fel akár egy egyszerűnek tűnő kiruccanás során is.

Ne legyen tömeg, de legyen hely a babakocsinak, legyen pelenkázó, legyen hol szoptatni, legyen megfelelő étel-ital, hőmérséklet, tér, matrac vagy játszósarok, ahol kúszhatnak-mászhatnak, ezenkívül legyen megfelelő szemlélet és empátia – már önmagában egy sor kritérium, és ez kevés helyen adott.

Az itt dolgozók többsége kisgyermekes anyuka, mint ahogy Orsinak is három gyermeke van, ez segít abban, hogy az ideérkező szülők fesztelenül kérhessenek segítséget, ha különleges kérésük adódna. 

Ami ezen túl megtalálható itt, az az anyukák munkaerőpiaci visszailleszkedését szolgáló programok és az a nyugodt befogadó érzés, hogy nem kell feltétlenül szétválasztani a családi életet gyermekes és felnőttes programokra. A kulcsszó, hogy társaságban lehetsz anélkül, hogy vendégül kéne látnod bárkit is, így minden egyszerűbbé válik, ha például gyerekes barátaiddal találkoznál.

Sajnos a parkolás nem megoldott, helyet találni pedig nem könnyű itt a Csányi utcában és környékén, tehát elsősorban az autó nélkül érkezők számára kedvező opció ez a hely, de ennyi pénzből elképzelhetetlen lett volna megvalósítani egy parkolóházat, hiszen a megfelelő utcafronttal rendelkező hely megtalálása és rendbehozatala is évekig tartott…

Orsi mesél azért néhány vicces történetet olyan anyukákról, akik itt is hagyták volna gyermeküket egy fél napra néhány egyszerűbb utasítással, mint egy óvodában, és ezen felbuzdulva egy bébiszitterprojekt is elindult, de később ez már túl nagy vállalásnak tűnt a hirtelen programváltozások miatt, viszont rengeteg bébiszitter jár ide a rá bízott gyerekekkel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.