Baba

Neki köszönhetik a nők, hogy fekve kell szülniük

Egy új publikáció szerint XIV. Lajos francia király terveztette meg és vezette be először a szülőágyat. Méghozzá önös érdekből, mert minél jobban akarta látni gyermekei születését.

XIV. Lajos kora előtt általában szülőszékekben vagy guggoló pozícióban szültek a nők, amely póz állítólag sokkal alkalmasabb volt az erőkifejtésre. Az American Journal of Public Healthben megjelent tanulmány szerint XIV. Lajos volt az első francia király, aki megterveztette és bevezette 22 gyermekének életet adó felesége és szeretői számára a lábtartó kengyellel felszerelt szülőágyat.

Ez a szülőszéknél sokkal kevésbé alkalmas felületet biztosított a nőknek az erőkifejtésre, azonban XIV. Lajos számára – aki megszállottja volt a szüléseknek – jobb rálátást biztosított a folyamatokra. Ráadásul a 17. századi francia uralkodó nem is volt kedvesei mellett gyermekei születésének nagy pillanatában, hanem egy függöny mögül leselkedett. A szülőágy a történészek feltételezése szerint tehát a francia királyi házból terjedt el Európa szerte. 

(Forrás: The Sun)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top