Baba

Spermát lőttek az űrbe

Férfiaktól és bikáktól származó, lefagyasztott mintákat vittek fel a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a súlytalanság spermiumokra gyakorolt hatását vizsgálják.

Az űrkutatás történetében először került nagy mennyiségű emberi sperma a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Leszámítva persze a természetes módokat – írja az Index.

A NASA és a kansasi egyetem kísérletében férfiaktól és bikáktól származó, lefagyasztott spermiummintákat vitt az űrbe a Dragon teherűrhajó április 3-án.

Az űrállomáson tartózkodó űrhajósok a mintákat kiolvasztják, majd azt vizsgálják, hogyan hat a mikrogravitációs környezet az emberi és állati hímivarsejtek mozgására, illetve megtermékenyítő képességére.

Eddig csak tengeri sünök és bikák spermiumaival kísérleteztek az űrben. Az eddigi kutatások szerint súlytalanság állapotában a spermiumok gyorsabban aktiválódnak, ám a megtermékenyítés lassabb, és gyakran nem is sikerül.

A bikák spermiumait azért vitték fel az űrbe, mert a kísérletek során azokon jobban megfigyelhetők a változások, mint a férfiaktól származó mintákon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top