Baba

Ezzel a trükkel alszik majd jól a gyerek a kutatók szerint

Minden egyes szülő azt keresi, hogyan aludhatna igazán mélyen, de legalábbis egész éjszaka a gyerek. Most úgy tűnik, eddig nem jól altattuk a gyerekeinket.

A kulcs továbbra is az, hogy a gyermeket meg kell nyugtatni alvás előtt, hogy ne pörögjön, mint a búgócsiga, ám az már új infó, hogy ezt a nevetéssel érhetjük el. A nevetéssel és játékkal a gyerekek érzelmileg felszabadulnak, csökken a stressz, és ha ez a nevetés úgy jön, hogy a szülő viccelődik a gyerekkel, akkor a biztonságérzete is nő alvás előtt.

Nem véletlen, hogy a gyerekek alvás előtt sokkal játékosabbá válnak, ilyenkor nem szabad őket leállítani, hanem hagyni kell kicsit a hancúrozást a kutatók szerint. Dr. Deborah Macnamara, a Rest, Play, Grow: Making Sense of Preschoolers című könyv szerzője írta le, hogy a sírással és nevetéssel dolgozzák fel a gyerekek az érzelmeiket, ami kulcsfontosságú a nyugodt éjszakai alvás szempontjából. Ugyanis gyakran azért ébrednek fel a gyerekek éjjelente, mert túl sok minden jár a fejükben, ezt előzhetjük meg egy jó kis esti nevetgéléssel.

alvás gyerek nevetés

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

A nevetés csökkenti a vérnyomást, a stresszt, és endorfinhormonok szabadulnak fel tőle. Ráadásul még a kötődést is mélyíti a szülő és a gyerek között, ami az alváshoz is fontos, mert ha biztonságban érzi magát a gyerek, tudja, hogy a szülő szereti, és úgy érzi, közel van hozzá, akkor könnyebben engedi el éjszakára, nem akarja óránként ellenőrizni, hogy nem ment-e világgá az anyukája, míg ő aludt.

Úgyhogy mostantól az esti mese, éjjeli fény és ének mellé még tegyünk hozzá egy kis hancúrozós öt percet is az esti rutinhoz, hogy jól aludjon a gyermekünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top