Baba

Győztek az igenek: lazítanak a szigorú abortusztörvényen Írországban

A jelenleg hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra.

Az utóbbi 10-20 évben végbement „csendes forradalom tetőzésének” nevezte szombaton Leo Varadkar ír kormányfő az igenek várhatóan nagy arányú győzelmét az abortuszt tiltó alkotmánymódosítás eltörléséről előző nap megrendezett népszavazáson. A szavazók több mint kétharmados többséggel támogatják az alkotmány módosítását, vagyis az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlését.

Az igenek vannak többségben mind a nők, mind a férfiak körében, szinte valamennyi korcsoportban és társadalmi rétegben, és valószínűleg az ország összes választókerületében. Az exit poll eredmények szerint a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az erős katolikus hagyományok szerint élő országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást. A szombat délután közzétett első hivatalos részeredmények is az igenek hasonlóan elsöprő arányú győzelmét mutatják.

A jelenleg hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra. Egyetlen kivételes esetben engedélyezik a terhesség megszakítását: ha a terhesség veszélyezteti a várandós nő életét. Ellenkező esetben az abortusz 14 évi börtönnel büntethető.

Írország egyik legnagyobb abortuszellenes szervezete „történelmi jelentőségű tragédiaként” értékelte a referendum várható eredményét.

A dublini kormány azt javasolja, hogy az új törvények tegyék lehetővé az abortuszt a terhesség első 12 hetében, utána pedig rendkívüli esetekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top