Baba

Hajós András soha nem gondolta volna ezt, amikor az apaságra készült

Gyakran hallani azt a véleményt, hogy egy apa hároméves kor alatt nem igazán tud mit kezdeni a gyermekével, addig főként „az anyáé a terep”. Nagyobbat nem is tévedhetnének, akik ezt vallják, arról nem beszélve, hogy mekkora kárt okoz ez a hozzáállás. Az UNICEF ezen igyekszik változtatni apák napja alkalmából.

„Apaként minden pillanat számít” – így hangzik az UNICEF üzenete abban a kampányban, amelyhez David Beckham, Lewis Hamilton, Hugh Jackman és Novak Djokovic mellett magyar sztárok is csatlakoztak. Azok a gyerekek ugyanis, akikkel az apjuk rendszeresen foglalkozik életük korai szakaszában, később jobban tanulnak majd, és egészségesebb, boldogabb emberekké válnak, mint azok, akiknek ebben nem lehetett részük. A gyerekek életének első ezer napja kritikus időszak az agyfejlődés szempontjából, és egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy az apáknak ebben a folyamatban kulcsszerepük van. Ha az apa az első pillanattól kezdve szereti, védelmezi gyermekét és foglalkozik vele, a baba agyában olyan folyamatok indulnak el, amelyek rendkívül fontosak a fejlődése szempontjából.

Az apák megünneplése több mint százéves hagyomány. Az Egyesült Államokban, a nyugat-virginai Fairmont templomában 1908 júliusában tisztelegtek először az apák előtt, később a megemlékezés túllépte a templom kapuit. Ma már a világon húsz különböző időpontban tartják az Apák napját, ebből közel kilencvenen júniusban, 34 országban, köztük Magyarországon pedig június harmadik vasárnapján, így idén június 17-én ünnepeljük az édesapákat.

Egy apa sokkal több, mint a „kettes számú szülő” vagy egy segítő kéz. Az apa az egyik legjobb gyermekfejlesztő erőforrásunk, és ha a legjobb életkezdést szeretnénk nyújtani a gyerekeinknek, fel kell ismernünk és fel is kell használnunk ezt a szerepet – hangsúlyozza az UNICEF Korai Fejlesztés Program globális igazgatója, Dr. Pia Britto.

Nekem a gyerekekkel töltött idő a legfontosabb – nyilatkozta David Beckham, aki az UNICEF Jószolgálati nagyköveteként az elmúlt tizenöt évben bebizonyította, hogy nemcsak a saját családjának, hanem a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeinek is szeretné jobbá tenni az életéét.

Nem tartanék ma itt apám támogatása nélkül, ez nyilvánvaló. Az első pillanattól kezdve mellettem volt és megkaptam minden szeretetet, iránymutatást, finom ételt és törődést, amire csak vágytam. Örökké hálás leszek neki érte – mondta édesapjáról Lewis Hamilton Forma-1 versenyző.

Személyesen is megtapasztaltam, hogy milyen óriási hatással van a gyerekemre minden mosoly, szeretetkinyilvánítás és pozitív gesztus ebben a korai, értékes időszakban. Nehéz kezdő szülőnek lenni. Ez a kampány támogatni és bátorítani szeretné őket, hogy elhiggyék: valamennyien szuper apákká válhatnak, akikre a gyerekeiknek óriási szükségük van – jelentette ki a tenisz-sztár, Novak Djokovic, az UNICEF Jószolgálati Nagykövete.

Nekem az a legfontosabb, hogy jó emberré tudjam nevelni a gyerekeimet – mondja Oláh Gergő, aki hamarosan negyedszerre is édesapa lesz. Osztja a véleményét Hajós András is, aki tudja, milyen kemény az apák élete. – Soha nem gondoltam volna, amikor apa készültem lenni, hogy ehhez mennyi türelem kell! – ismerte el a televíziós műsorvezető.

Apának lenni kezdetben nem könnyű. De csak az első harminc év nehéz, utána már egész könnyen megy. Amúgy a legjobb dolog a világon – vallja Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész.

Az UNICEF Magyarország június 17-i egész napos apák napi rendezvényén, a Marczibányi Sportcentrumban rajtuk kívül Nánási Pál, Sebestyén Balázs, Harsányi Levente, Sebestyén Balázs, Majoros Péter Majka, Varró Dániel és Rónai Egon is elmondja, szerintük mit jelent apának lenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top