Baba

Igazából ezért nem alszanak az anyukák

Ha gyereked születik, jobb, ha nem szeretsz aludni, de azért ne hidd, hogy csak a kicsi tart majd ébren éjszaka. A saját agyad válik a legnagyobb ellenségeddé, mert egyszerűen nem bír leállni és megpihenni.

1. Szorongás

„Biztos jól döntöttem? Mást kellett volna mondanom. Miért csinálom mindig ezt? Nem csoda, ha az az anyuka a játszótéren utálni fog. Fel kéne írnom valahova, hogy legközelebb ne mondjak marhaságokat…”

És ez csak a jéghegy csúcsa. Amint leteszed a fejed a párnára, elöntenek az aznapi történések, és még az is eszedbe jut, hogy milyen hibát követtél el általános iskolában. Remek móka alvás helyett.

2. Bűntudat

„Nem kellett volna úgy kiabálnom a gyerekkel. Valószínűleg csak azért hisztizett, hogy kivívja a figyelmemet, mert annyira rossz anya vagyok, hogy már nem maradt más eszköze. Nem is értem, miért kiabálok olyan sokat, ezért kell majd terápiára járnia felnőtt korában.”

A híres anyai bűntudat azonnal megjelenik, amint alszik a gyerek, és olyan kis angyali arca van, hogy már nem is emlékszel, mivel tudott annyira kiborítani aznap.

alvás anyaság szorongás

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Munka

„Válaszoltam arra az e-mailre, vagy csak a fejemben írtam meg? Fel kell kelnem megnézni a gépen. Itt vannak a határidők a nyakamon, nem vagyok kész semmivel, ráadásul a gyerekekkel sem tudok foglalkozni, mert folyton elúszom a munkával.”

Trükkös a munka, mert egybeolvasztja magában a szorongást és a bűntudatot. Gyilkos az alvásra nézve.

Az anyaság sosem kapcsol ki, mentálisan folyamatos nyomás alatt tartja az embert. Egyszerre próbálunk megfelelni számtalan szerepnek, hát csoda, hogy nem tudunk aludni éjjelente? Megoldás nem nagyon van. Talán ha megtanulunk meditálni, relaxálni, jógázni egyszerre, akkor lesz néhány nyugodt éjszakánk. De akkor meg tuti, hogy felébreszt valamelyik gyerek, úgyhogy végül is mindegy, majd alszunk húsz év múlva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top