Baba

Hisztisebb lesz a gyerek, ha sokat nyomkodod a telefonodat

Sokat nyafog, és hisztizik a gyerek? Az is lehet, hogy azért, mert a családi időt ellopják az okostelefonok, számítógépek és a tévé, ez pedig hatással van a gyerekek viselkedésére.

Az Illinois Egyetem és a Michigan Egyetem közös kutatásában azt találták, hogy azok a szülők, akik a kütyüket nyomkodják a családi étkezések, altatás és játék közben, hagyják, hogy a technológia rombolja a kapcsolatot a gyerekükkel.

Brandon McDaniel, a kutatás vezetője szerint a technológia beavatkozik a szülőkön keresztül a gyerek fejlődésébe, mert a közvetlen interakció közvetetté válik, amikor a szülő úgy beszél a gyerekhez, hogy közben a mobilját vagy a gépét nézi. A tanulmányból kiderült, hogy egy átlagos szülő egy nap 9 órát tölt azzal, hogy a kütyüket bámulja, amiből könnyen levonhatjuk a következtetést, hogy egy átlagos gyerek hányszor kap olyan választ a szüleitől, amikor rá sem néznek közben.

A legfőbb probléma ezzel az, hogy a legtöbb szülő ideges és türelmetlen a gyerekkel, ha megpróbálja elvonni a figyelmét a képernyőktől.

szülők okostelefon számítógép

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

A kutatásban résztvevő 337 alany válaszaiból az derült ki, hogy minden nap adódik olyan helyzet, amikor a szülő azért nyúl a digitális eszközökhöz, hogy csökkentse a stresszt, ami csak nő benne akkor, amikor a gyerek hisztizni kezd, mert figyelmet akar. Ugyanis a hisztik lehetnek közvetlen következményei annak, hogy a szülők figyelme a képernyők felé fordul.

Minél többet bámuljuk a kütyüket, annál inkább hisztizni fog a figyelemért a gyerek, és a szülők egyre idegesebbek lesznek tőle. Ördögi körbe kerülhetünk, miközben a kapcsolat a gyerekkel tovább romlik. McDaniel szerint: „A szülők digitális eszközhasználata és a gyerekek viselkedése között szoros összefüggést fedeztünk fel. Az a szülő, akinek a gyereke problémásan viselkedik, egyre többször nyúl a digitális eszközökhöz, amitől a gyerek még inkább hisztizni kezd.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top