Baba

A babának szüksége van arra, hogy unatkozzon

Nem kell egyfolytában lefoglalni és szórakoztatni a babákat, a szakértő szerint szükségük van egy kis unalomra is a fejlődéshez.

Robert Hamilton gyermekorvos a 7 Secrets of the Newborn című könyvében arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy ne szórakoztassák folyton a babákat, hagyják őket unatkozni néha. A szakértő szerint a piciknek az egészséges fejlődéshez szükségük van arra, hogy olykor ne csináljanak semmit, ne legyen következő program és elfoglaltság. Az unatkozás közben fejlődik ugyanis legjobban a kreativitásuk.

Persze nem arról beszél Hamilton, hogy vegyük el a gyerektől a játékot, ami épp a kezében van, hanem arról, hogy hagyjuk békén egyedül játszani. Hadd találja ki néha saját magának, hogy mihez kezdjen az idejével. Az ilyen üresjáratokkal adunk teret nekik arra, hogy felfedezze a körülötte lévő világot anélkül, hogy irányítanánk a figyelmét.

Mi történik, amikor a baba unatkozik?

Felébred a kreativitása, elkezd körülnézni, hogy mivel köthetné le a figyelmét és a fantáziáját. Felfedezőútra indul, valamit talál, amit megfoghat, amivel játszhat, és amivel elszórakoztatja magát. Más szóval az unalom stimulálja a kreatív gondolkodást, és cselekvésre késztet. Ettől pedig nem akarhatjuk megfosztani a babánkat azzal, hogy minden percét beosztjuk.

unalom baba gyermekorvos

Felébred a kreativitása, elkezd nézelődni, hogy mivel köthetné le a figyelmét és a fantáziáját (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

A gyermekorvos külön megemlíti, hogy ezért is javasolja mindig a szülőknek, hogy ne menjen háttérzajnak a tévé sem otthon a baba közelében, mert akkor máris egy állandó ingert kap a baba, és nem tud unatkozni. A nagyobb gyerekeknél pedig lebeszélné a szülőket arról, hogy már oviban kezdjék el különórákra, felkészítőkre hordani a gyereküket, mert ezzel a kreatív gondolkodásuknak árthatnak.

Hamilton szerint egy babának bőven elég annyi program egy napra, hogy a napi rutint végigcsinálja a szüleivel. Élete első évében az számára a legjobb, ha anya és apa megosztja vele a napi feladatokat, viszik magukkal minden hétköznapi elintéznivaló során, de nem erőltetnek rá különféle extra babaszórakoztató eseményeket. Ezzel segíthetik a szülők leginkább a babák megfelelő fejlődését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top