Baba

Megbántad, hogy Bélának nevezted el a gyerekedet?

Nagy döntés a névválasztás, és néha mellélő vele az ember, aztán bánthatja élete végéig, hogy milyen nevet adott a gyerekének.

Nincs semmi baj a Béla névvel természetesen, írhattam volna akár Bencét vagy Cecíliát is, hogy a Máriát ne is említsem. Minden korszaknak megvannak azok a nevei, amiket divatos adni, de időközben elavulnak, új kedvencek lépnek a helyükbe, és ha nincs szerencséd, akkor ez bekövetkezik pár éven belül, hogy aztán megbánd teljes szívedből a névválasztást.

De ne aggódj, nem vagy egyedül, ha megbántad a gyereked nevét, egy új tanulmány szerint minden tíz emberből egy azt gondolja, hogy szörnyű hibát követett el, amikor kiválasztotta a gyerek nevét.

névválasztás baba megbánás

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/rawpixel.com

A szülővé válás egyik legfontosabb része, hogy kitaláld, mi legyen a gyerek neve, hiszen egész életében azt kell aztán viselnie. Nem egyszerű folyamat, mert valamiért mindenki azt érzi a környezetedben, hogy van beleszólása, hogy hívják a gyerekedet, és hogy véleményt kell nyilvánítania minden ötletnél. Anyós, dédi, szomszéd, barátok – mintha csak arra vártak volna egész idáig, hogy rád ömlesszék a névötleteiket, aztán ott hagyjanak összezavarodva az út szélén.

A szakértők szerint ez a közösségi nyomás is belejátszik abba, hogy ilyen sokan megbánják a gyerekük nevét, ugyanis a sok véleménnyel elbizonytalanítja a környezet a szülőket, és végül nem a nekik kedves nevet választják.

Tízből egy esetben továbbá azért bánták meg a szülők a döntésüket, mert valamelyik celeb volt akkora hatással az életükre, hogy az ő gyereke után nevezték el a sajátjukat. Ennek ugye érezzük, hogy nem lehet jó vége.

Az élen a megbánások között pedig az áll, hogy azért utálták meg a gyerek nevét a szülők, mert túl népszerűvé vált időközben a név. Megértem ezt az indokot, nem kellemes, ha elkiáltod magad a játszótéren, hogy „Béla!”, és odafordul hirtelen húsz gyerek. Arra azért figyelj, hogy ha meg is bántad a névválasztást, inkább ne mutasd ki, nehogy a gyerek azt gondolja, hogy vele van valami baj, és nem csak a nevét tartod hibának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top