Baba

„Pontosan három percem van rá, hogy lezuhanyozzak” – Ilyen az élet négy gyerekkel

Ha már olyan sok szó esik mostanában arról, hogy lehetőleg mindenkinek legyen minimum három, de inkább négy gyereke, pillantsunk be egy négygyerekes család életébe.

Molly DeFrank négy terhesség után tudja, miről beszél, amikor összegzi, milyen az élet igazából négy gyerekkel. Hat és fél éve van otthon a gyerekeivel, és számtalan módon megváltozott az élete és a nevelési elvei. Először is: hízott összesen 63 kilót, terhességenként nagyjából 15 kilóval számolva, aztán nagyon hamar feladta, hogy összeillő ruhákba öltöztesse a gyerekeit, és megtanulta, hogy a nehéz helyzet relatív, és már nem ijed meg egy kis újszülöttnáthától vagy egy eltört gyereklábtól.

Molly listába szedte, mire készülj, ha négy gyereket szeretnél.

1. Ha az egész család kimozdul otthonról, az emberek furcsán viselkednek.

„Elvittem a gyerekeket az orvoshoz valamelyik nap, és egy órán belül négy különböző ember állított meg, hogy megkérdezze, mindegyik az én gyerekem-e. Igen, ez a vándorcirkusz egészében az enyém, és igen, épp így terveztem.”

2. A reggelek olyanok, mint egy életre kelt Jumanji-film.

„A káosz lett a normális. Néhány héttel ezelőtt a férjemnek kellett útnak indítania a gyerekeket reggel. David amúgy nagyon talpraesett a gyerekek körül, eteti, öltözteti, pelenkázza őket, de eddig még sosem kellett egy egész reggelt egyedül levezényelnie. Amikor rákérdeztem, hogy ment a készülődés, csak annyit mondott: »Nos, ez durva volt.« Ez mindent elárul. A baba sír, mert a hároméves ráült a fejére, közben próbálod az ötéves haját összegumizni, és a legnagyobbra igyekszel ráimádkozni a cipőjét. Nehéz ép ésszel átvészelni.”

3. Egyszerre főzhetsz több válogatós gyerekre.

„Amikor négy kis ételkritikusnak főzöl, akkor borítékolva van, hogy soha nem lesz olyan az étel, ami mindenkinek tetszeni fog. Ezért vezettem be azt, hogy ha nem tetszik a főztöm, el lehet menni éhesen az asztaltól, és ki lehet várni a következő étkezést. Azóta nem szidják annyit az ételt a gyerekeim.”

gyerek nagycsalád tapasztalat

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

4. Megszűnik a privát szférád.

„Pontosan három percem van rá, hogy lezuhanyozzak reggelente. Ebben a három percben biztos, hogy az egyik gyerek ott áll az ajtó előtt, és kérdezget, hogy »Kész vagy már? És most? És most?« Ha válaszolok, hogy két perc múlva jövök, akkor egy másodperc sem telik el, és már jön a kérdés: »Eltelt már a két perc?« Úgyhogy inkább nem törődöm túl sokat a törölközéssel, hiszen nyilván valami életbevágóan fontos közlendője van a gyerekemnek.”

5. Ha körömvágás van, az 100 darab körmöt jelent.

„Száz köröm. Lezuhanyzom, levágom a körmöm, rájövök, hogy a gyerekeknek is le kell vágni a körmét, és máris ott tartunk, hogy egész estés program lett a körömvágás.”

6. De azért…

„Bár az idegenek kedvenc időtöltése, hogy megjegyzéseket fűznek a szaporodási képességeimhez, a mindennapjaim teljes káoszba fulladnak, és olykor a saját nevemet is elfelejtem, mégis minden alkalommal, amikor babánk született, elöntött a határtalan szeretet érzése. És a nap végén, amikor mind a négy gyerekünk alszik, és egy pohár borral leülünk a férjemmel a kanapéra, akkor rájövök, hogy milyen hálás vagyok az életünkért. Úgy, ahogy van.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top