Baba

5 konfliktus, ami minden elsőgyerekes szülőt utolér

A legnagyobb ütközési pont természetesen az alvás, de azért van még pár téma, amin általában jól összevesznek az elsőgyerekes szülők.

Ne aggódj, teljesen természetes, ha vita támad köztetek a baba születése után, és kicsit úgy érzed, mintha összeomlana az élet. Merthogy össze is omlik, de valami egészen jó, új élet nőhet belőle.

Olivia Bergeron pszichoterapeuta szerint a legnagyobb kapcsolatgyilkos a kialvatlanság, mint sokkal nehezebbé válik, ha éjjel kelni kell az újszülötthöz, márpedig ezt a részt nem igazán lehet megúszni, ha baba érkezik a házhoz. A kialvatlanság miatt a szülők frusztráltabbak és hamarabb lesz veszekedés a kicsinek látszó ügyekből is. A szakértő a következő öt témát írta le, mint leggyakoribb konfliktust az első gyerekes szülők között.

1. Apa nem akarja a babát a hálószobában

Konfliktus: Az anya viszont odavenné maga mellé az ágyba, amikor éjszaka szoptatni kell, mert sokkal kényelmesebb. Apa viszont meg akarná őrizni a felnőtt hálót arra, amire szerinte való: alvásra és szexre.

A pszichoterapeuta tanácsa: Próbáljatok meg előretekinteni kicsit a jövőbe. A baba nem marad örökre baba, nem marad ott az ágyatokban örökre. Jó esetben pár hónap múlva már át tudja aludni az éjszakát etetés nélkül, és akkor szépen le lehet szoktatni arról, hogy a szülők ágyában aludjon.

2. Nem elég nagy ez a lakás hármunknak

Konfliktus: Az egyik szülő úgy érzi, nagyobb lakásra lenne szükség, de általában a család pénzügyese nem akar feleslegesen hitelt felvenni, inkább takarékoskodna.

A pszichoterapeuta tanácsa: Az őszinte és nyitott kommunikáció a megoldás egy ilyen konfliktusban, minden párkapcsolatban teljes nyíltsággal kell beszélni és együtt dönteni a közös pénzügyekről.

baba szülők konfliktus

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Khoa Pham

3. Miért szól bele anyád mindenbe?

Konfliktus: Az anyós – bármelyik – úgy érzi, mindent sokkal jobban tud, hiszen már felnevelt pár gyereket, de a szülők kioktatásnak veszik a tanácsait.

A pszichoterapeuta tanácsa: A nagyszülők általában jóindulatból próbálják átadni a tapasztalataikat a friss szülőknek, de azért nem kell azt érezned, hogy mindenben követned kellene őket. Beszéld meg a pároddal, mit javasolt az anyós, és döntsétek el együtt, hogyan akarjátok nevelni a gyereketeket.

4. Bezzeg te alszol éjszaka!

Konfliktus: Általában az anyáknak jut az a nemes feladat, hogy éjszaka felkeljenek a bömbölő csecsemőhöz, egyszerűen azért, mert náluk van a mell, amivel meg lehet nyugtatni. Anya emiatt könnyen neheztelhet a férjére, amiért ő átalhatja nyugalomban az éjszakákat.

A pszichoterapeuta tanácsa: Mindkét szülőnek szüksége van pihenésre, ezért muszáj valamilyen kompromisszumot kötni, ha már a végletekig kimerültnek érzed magad. Beszéljétek meg, mikor tudna helyettesíteni a baba körül a férjed, hogy te is ki tudd pihenni magad.

5. Anya nem bízik apában, inkább egyedül csinál mindent

Konfliktus: Ha az anya szorongós fajta, akkor a baba születése után úgy érezheti, mindent egyedül kell csinálnia, hogy biztosan rendben legyen a baba. Ez azt is jelenti, hogy még az apában sem bízik, és nem engedi, hogy segítsen az újszülött gondozásában, annyira fél, hogy kárt tesz benne.

A pszichoterapeuta tanácsa: Muszáj megtanulni az elengedést és a tökéletességre törekvést, ha nem akarsz megszakadni a gyereknevelésben. Mindenki követ el hibákat, de semmi baja nem lesz a babának attól, ha apa nem a megfelelő sapkát adja rá, vagy ha csak egy réteg popsikrémet ken a fenekére. Hagyd, hogy részt vegyen a baba körüli teendőkben, és építse a kötődést a saját gyerekével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top