Baba

Az alvás szétszakíthatja a kisbabás családokat?

Az egészséges szokások akár még káros hatással is lehetnek a kisbabás házaspárok kapcsolatára.

Az elég alvás és a testmozgás mind olyan szokások, amik elengedhetetlenek az egészségünkhöz. Ám kicsit más hatással vannak a friss szülőkre egy tanulmány szerint.

A Penn Állami Egyetemen végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy a szülés utáni időszakban milyen konfliktusok alakulnak ki a házaspárok között. A szokásos kialvatlanság és magasabb stressz-szint miatti vitákon felül pedig érdekes eredményre bukkantak.

A testmozgás és az alvás külön-külön jót tesz az anya és apa testi-lelki állapotának, de a párkapcsolatra rossz hatással lehet. Konkrétan: minél többet alszik apa, és minél több időt tölt anya testedzéssel, annál nagyobb eséllyel szakadnak szét mint házaspár.

szülők alvás tanulmány

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A kutatók 143 anyát és 140 apát vizsgáltak meg, akiknek tíz hónaposnál kisebb a babájuk. Nyolc napon keresztül beszélgettek velük az életükről, kikérdezték őket az alvási szokásokról, fizikai aktivitásról, házimunkáról, egészen odáig, hogy mekkora stressz alatt vannak, és mennyire érzik biztosnak a párkapcsolatukat.

Az eredményekben azt találták, hogy amikor az apák többet edzettek, akkor kevesebbet vitatkoztak a feleségükkel, és amikor az anyák többet aludtak, akkor az általános közérzetük javult (elég logikusan). De ha az apák jutottak több alváshoz, akkor romlott az általános közérzetük, és kevésbé érezték közel magukat a családjukhoz.

A kutatók szerint ez valószínűleg a férfiakban kódolt nemi szerep miatt van, hiszen az apa az, aki az elsődleges kenyérkereső, és felelős azért, hogy életben maradjon a családja. Ugyanígy az anyákban sem keltett jó érzést, ha többet edzettek, mert az azt jelentette, hogy több időt töltenek távol a babájuktól, akinek az életéért felelősek az ösztönök szintjén.

Máris kész a feszültség és konfliktus a szülők között, pedig csak tenni akartak magukért.

Nem azt javasolják természetesen, hogy az anyák ne mozogjanak, és az apák ne aludjanak. Csak arra hívják fel a kutatók a figyelmet, hogy friss szülőként tudatosan kell figyelni arra, hogy az ösztönök még erősebben működnek, és ha ellenük dolgozunk, annak akár még a párkapcsolat is kárát láthatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top