Baba

Vigyázz, könnyen kiéghetsz, ha anya leszel!

A kiégés minden olyan szakmában fenyegeti az embert, ahol gondoskodnia kell másokról. Nem kivétel ez alól az anyaság sem.

Amikor másokról gondoskodsz folyamatosan, könnyen megfeledkezel magadról és a saját szükségleteidről. Anyaként még könnyebb ebbe a hibába beleesni, hiszen a gyerekedről van szó, teljesen természetes, hogy magad elé helyezed az érdekeit és igényeit.

A kiégés azonban nem játék, a gyereknek sem jó, ha egy megfáradt, állandóan kimerült anyja van, aki üresnek érzi magát, és nem képes lelkesedni a közös pillanatokért. Szükséged van mindennap arra, hogy saját magadról is gondoskodj: egyél, aludj – bár ez baba mellett nehéz –, mozogj, és esetleg még a lelki feltöltődéssel is törődj egy keveset.

Képtelenség mindenre időt keríteni gyerek mellett, ezért érdemes a következő tanácsokat megfogadni és ezt a négy tippet beépíteni a hétköznapokba, hogy elkerüld a kiégést.

1. Tanulj meg nemet mondani!

Néha a gyereknek is lehet nemet mondani. Kapcsolódj össze önmagaddal, derítsd ki, mi az, amit tényleg szeretnél megtenni, és ha olyanra kérnek, amire mondhatsz nemet, mert nem ártasz vele senkinek, akkor dönts magad mellett. Te tudod, mire vagy képes, hol vannak a határaid, már csak az a feladat maradt hátra, hogy ezt tudasd is egy „nem” válasszal olykor a környezeteddel is.

anyaság kiégés tippek

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. Nevess, nevess, nevess!

Minél többet nevetsz, annál jobb. Nevess magadon, találd meg a helyzetek vicces oldalát, még akkor is, ha az már a kínodban nevetés esete lesz. Legyél sokkal kedvesebb magaddal, és tudatosítsd, hogy minden tőled telhetőt megteszel, de nincs szupererőd, hogy tökéletesen végezd a dolgodat.

3. Kérj segítséget!

Pici gyerekek mellett szükség van segítségre, nem kell egyedül csinálnod mindent. A segítségkérés nem azt jelenti, hogy kudarcot vallottál, hanem csak azt, hogy ember vagy. Ne érezz bűntudatot azért, mert szükséged van időre, hogy magaddal is foglalkozz.

4. Keresd meg, mi tölt fel energiával!

Az anyaság mellett kell valami, ami örömmel tölt el, amivel képes vagy a belső energiáidat feltölteni. Lehet ez a mozgás, horgolás, habos fürdő, akármi, amitől úgy érzed, ki tudsz kapcsolni egy kis időre.

Ha mindennap csak pár percet szánsz arra, hogy gondoskodj saját magadról, máris jobban mennek majd a szürke hétköznapok, és több türelemmel folytatod a gondoskodást a gyerekeidről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top