Baba

6 rossz szokás, amivel nem kicsit ártunk gyerekünknek

A dobozos konzervételtől a cukros gyümölcsléig, a túl meleg ruháktól egészen az elektronikus kütyükig nap mint nap teszünk valami olyat, akaratunk ellenére, amivel ártunk saját gyerekünknek. Nézzük mik ezek!

Még a legfigyelmesebb és leggondosabb szülők is elkövetnek legalább egy hibát naponta a gyerekükkel kapcsolatban. Egészen attól kezdve, hogy mit adnak neki enni, addig, hogy milyen játékot választanak a gyerek születésnapjára. Ennek oka leggyakrabban egyszerűen csak a jóhiszemű tudatlanság. Nézzük, mi minden lehet ártalmas gyerekünknek, amiről nem is gondolnánk!

1.Bébikomp

Az egyik legrosszabb dolog, amit a kisbaba mozgásfejlődésével tehetünk, ha bébikompba kényszerítjük. Kanadában egyenesen be is tiltották, míg az USA-ban sok ezer gyereknél okozott lábdeformitást vagy gerincproblémákat. Mégis a mai napig sokan használják.

2.Dobozos gyümölcslevek

A dobozos, vagy műanyag flakonos tartósított gyümölcslevek nagyon nem egészségesek. A valódi gyümölcstartalmuk minimális (10% körüli), így vitamintartalmuk is elenyésző,míg a többi cukros szirup és tartósítószer. Sokkal jobb, ha friss gyümölcsöt adunk a kicsiknek.

3.A villogó és szirénázó műanyag játékok

Ezek valószínűleg az egész család agyára mennek a villódzó fényekkel és a fülsiketítő sípolással. De a természetellenes színek és fények megzavarhatják a babák fejlődését is. A sok elektronikus kütyüvel együtt torzítják a kialakulóban lévő személyiséget, sőt akár agresszív irányba is terelhetik.

4.Túl meleg ruha

Még télen sem jó túlságosan meleg holmikba öltöztetni a gyerekeket, hiszen így nem szokik hozzá szervezetük az időjárás- vagy az évszakváltásokhoz. Fontos, hogy amit a gyerekre adunk, csakis természetes alapanyagból készüljön és légáteresztő legyen.

5.Elektronikus kütyük

Többször írtunk már arról, hogy az elektronikus eszközök használata, milyen negatív hatással van a gyerekekre. A tabletek, tévék, okostelefonok és laptopok képernyőjéből áradó kék fény súlyosan károsíthatja a retinát. A legkisebbek kezébe a legjobb, ha egyáltalán nem adunk ilyen eszközt, míg a nagyobbak kütyühasználatát is korlátozni kell.

6. Biztonsági öv

Várandósan figyelnünk kell az autós biztonsági öv helyes használatára. Hiszen ha a hasunk előtt húzzuk keresztbe, mint korábban, egy hirtelen fékezésnél komoly sérülést lehet szerezni, de a baba is károsodhat. Létezik kismama biztonsági öv, amelyet egészen a has alatt lehet átvezetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top