Baba

„Anya, nem kell annyi zacskót elhasználni feleslegesen”

A gyerekek a jövőnk. Ez a jövőkép lehet vidám, szép, vagy sötét és borús. Lehet tiszta és környezetbarát, vagy szemetelő, rossz útra vezető. Rajtunk, szülőkön múlik.

Sosem felejtem el kisfiam tágra nyílt szemét, amikor a zsebemből véletlenül kiesett zsebkendőt nem abban a minutumban kaptam fel, vagy amikor rám szólt a boltban, hogy a péksüteményeket nyugodtan tegyem egy zacskóba, őt bizony nem zavarja, ha a csokis tekercs összeragad az almás-fahéjassal. „Anya, nem kell annyi zacskót elhasználni feleslegesen.”

Amikor a gyerekek kezdik megismerni a világot, nagyobb valószínűséggel segítenek megvédeni Földünket a következő generációk számára, ha már időben jó mintát tanulnak a szülőktől. A bolygó védelmére való korai szoktatás nagy hatással lehet felnőtt létük jövőbeli környezetbarát szokásainak kialakításában.

Hogyan tanítsd a gyereket a környezetvédelemre?

1. Tanítsd a gyermeket arra, hogy megfelelő tartályt használjon a hulladék tárolásához!

A csomagolóanyagot csökkentsd, csökkentsd, csökkentsd, újra használd, újra használd, és újrahasznosítsd, amennyire csak lehet. A kis dolgok, mint például a hulladékmentes ebéd csomagolása: ne foglalkozz a csomagolással. Készíts neki finom szendvicset vagy magvas finomságokat. Használj uzsonnadobozt, semmiképpen ne vásárolj neki dobozos vagy műanyag palackos üdítőket. Hidd el, az egészsége is meghálálja majd.

2. Adj neki házimunkát!

Segítsen az újrahasznosítható anyagok osztályozásában. Együtt vigyétek a szemetet a szelektív kukákhoz, imádni fogja, hogy ő dobálhatja bele a megfelelő színű kukába a bele való palackokat, papírokat.

3. Tanítsd meg a vízspórolásra!

Hogy rendesen zárja el a csapokat, ne pazarolja a vizet fürdés közben. A víz értékes. Használhatsz matricákat, mint jutalmat.

környezetvédelem gyereknevelés szülők

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

4. Kapcsoljatok ki!

Amikor a szobából távoztok, a játékoknak nem kellenek a lámpák. Készíts egy erre figyelmeztető matricát.

5. Adományozzatok!

Adjátok oda másoknak azokat a játékokat és ruhákat, amelyeket nem használtok. Adni jó. Vidd magaddal a gyereket, amikor adományozol, hogy hívd fel a figyelmét a rászorulók problémájára.

6. Tisztelje a környezetét!

Ha megtanítod a gyerekedet, hogy tiszteljen másokat (embereket), egyúttal megtanítod őt arra is, hogy tartsa tiszteletben a természetet.

7. Mesélj neki a környezetvédelemről!

A szokásos esti mesében is nyugodtan mesélhetsz neki a környezetvédelemről. Helyezd bele kedvenc mesehőseit egy egy-egy megoldandó problémába. Győzzétek le együtt a környezetet romboló szörnyeket. Hívjátok ehhez segítségül Zéró kapitányt.

8. Tedd a tanulást interaktívvá!

Ahelyett, hogy csak beszélsz arról a gyereknek, hogy mit kell tennie, talán megnézhetné mindezt a valóságban. Például vidd ki a parkba, és mutasd meg neki, milyen szépek a fák és mennyire boldogok az ott élő állatok – majd vezesd be a városba olyan területekre, ahol szennyezés van, és kérd meg, hogy hasonlítsa össze a két jelenetet, és válassza ki, melyik az, amelyet maga körül szeretne látni.

A környezetvédelemre nevelés fiatal korban kell hogy elkezdődjön. Amikor a gyerekeknek tanítják a környezetvédelem fontosságát, talán ez a legfontosabb kérdés, hogy mennyire hajlandók tanulni, és milyen formában kívánják alkalmazni a tudásukat. Talán az egyik leghatékonyabb tanulási forma az, ha nemcsak azt tanítjuk meg a gyerekeknek, hogy mit kell megtanulniuk, hanem rá is mutatunk, hogy az miért fontos, és hogyan kell alkalmazni a tanultakat a való életben. Így láthatják, hogy tudásuk használata aktívan részt vesz a környezetük szépítésében, tisztán tartásában.

A környezetvédelemhez való hozzájárulás otthon kezdődik. A szülők és tanárok útmutatásai alapján a gyerekek számos környezetbarát tevékenységet tudnak elsajátítani és alkalmazni a mindennapi életükben. Legyen a napi rutinjuk része a környezet védelme. Legyen barátjuk Zéró kapitány!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top