Baba

A terhességi gyomorégés kegyetlen, de azért nem reménytelen a helyzet

Terhesség alatt szinte mindenkinek megkeseríti az életét a gyomorégés. Van pár tippünk ellene.

A terhességi gyomorégés mellbevágó élmény, ha előtte sosem égett még a gyomrod, és sajnos ki is tarthat a szülésig, ezért érdemes felvértezni magad pár trükkel, hogy enyhíteni tudd a tüneteket.

Mitől van gyomorégésed?

Leginkább a terhességi hormonok okolhatók azért, hogy ez a tünet annyi terhes nő életét nehezíti meg. A hormon ellazítja a nyelőcső és a gyomor közti záróizmot, így könnyebben felszivárog a gyomorsav a nyelőcsőbe. Ezért aztán teljesen megszüntetni nem lehet, hiszen a terhességi hormonok kitartanak a szülésig, és ahogy előrehalad a terhesség, egyre kellemetlenebbé válhat.

terhesség gyomorégés tippek

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Hogyan lehet megelőzni?

Vannak bevált házi praktikák, melyek segíthetnek a gyomorégés megelőzésében:

  • kis adagokat egyél többször, ne háromszori nagy étkezésed legyen egy nap;
  • igyál sok folyadékot az étkezések között;
  • ne feküdj le evés után;
  • kerüld a fűszeres, zsíros ételeket és a csokoládét.

Kegyetlenül hangzik, hogy pont a csokoládét kell mellőzni, és az sem egyszerű, hogy a kívánósság alatt nem ehetsz azt, amit csak akarsz, de a gyomorégés fájdalmasabb annál, hogy ne érné meg az áldozatot az elkerülése. Ha pedig már kialakult, ég a gyomrod, egy kis natúr joghurt, mandula vagy tej segíthet a helyzeten.

Ha viszont nagyon eluralkodik a gyomorégés, és köhögést, nehéz nyelést okoz, esetleg a székleted feketévé változik, akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat. Meg úgy általában: ha bármi miatt aggódsz terhesség alatt, az a biztos, ha megkérdezed az orvost, abból nagy baj nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top