Baba

Elég már a cukros löttyökből, igyon vizet a gyerek!

Furcsa és eretnek gondolat lehet, de az embernek vízre van szüksége. És a gyerekek is emberek.

Hányszor hallani, hogy „az én gyerekem nem iszik mást, csak gyümölcslevet/szörpöt/bármit, ami nem víz”?  Pedig az ember szervezetének nem frissen facsart gránátalmára van szüksége, hanem vízre az egészséges működéshez. Felnőttként már ez nagyjából eljut a tudatunkig, de mintha a gyerekekre nem éreznénk érvényesnek ezt a szabályt, és itatjuk velük a sok cukros löttyöt víz helyett.

Hisztizik érte – mondják az anyák, akik már töltik is az almalét az alig hat hónapos gyerek itatópoharába, pedig annyira egyszerű lenne a megoldás: nem kell a gyereket megismertetni a löttyökkel, és akkor nem ordít majd, ha vizet lát. Amikor oviba kerül, úgyis bemutatják neki a gyümölcsleveket, igazán felesleges már életének első három évében tömni cukorral még akkor is, amikor iszik.

Pedig egy új tanulmány szerint nagyon kellene figyelnünk szülőként, mennyi gyümölcslevet fogyaszt a gyerek, mert összefüggést találtak a vízhiányos gyerekkor és a felnőttkori egészségproblémák között. 

A kutatók üzenete ennek megoldására lenyűgözően egyszerű: a gyerekek igyanak vizet, amikor szomjasak.

gyerek egészség víz

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A szakértők szerint az a probléma, hogy valamiért a gyerekeket nem úgy kezeljük szülőként, mint potenciális felnőtteket, pedig elkerülhetetlen, hogy egyszer felnőjenek. Ha észben tartanánk, hogy a gyerekkorukkal ágyazunk meg az egész életükben hordozott betegségeknek, akkor sokkal jobban vigyáznánk arra, mi kerül a tányérjukra és poharukba. Ha tovább látnánk annál, hogy most hároméves, és az lebegne a szemünk előtt, hogy lesz majd harminc is, akkor nem érdekelne, ha földhöz veri magát az őszibarackléért, akkor is vizet kapna, mert tudnánk, hogy hosszú távon ez szolgálja az érdekeit. Egyszóval a fő probléma, hogy nem tervezünk tudatosan előre, hanem hagyjuk, hogy a gyerek hisztije irányítsa a tetteinket.

Nem azt mondják a kutatók, hogy soha, semmilyen formában ne kapjon gyümölcslevet a gyerek, főleg, ha frissen facsart levekről van szó, hanem azt, hogy nem lehetnek a cukros üdítők vízhelyettesítők, mert azzal nem tartjuk hidratáltan a gyereket. Úgyhogy itt az ideje, hogy leszámoljunk a löttyökkel és szoktassuk át a gyerekeinket a vízre, nincs szükségük más innivalóra az egészséges felnőttkorhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top