Baba

„Minden gyerek őszinte egy darabig” – 5 idézet a gyereknevelésről, amit jól jegyezz meg!

A gyerekek tiszta lappal indulnak, amire mi, szülők írjuk le az első szavakat.

Szokták mondani, hogy gyereket szülni könnyű, utána jön a neheze, amikor fel is kell nevelni. Bár általában ezt az anyagiakra értik, de igazából az érdembeli gyereknevelésre is igaz, hogy nem olyan egyszerű, amilyennek látszik. Nagy a nyomás a szülőkön, meg kell felelni a nagyszülőknek, a környezetnek, az ovinak, az iskolának, sőt még a szomszéd néni is bele akar szólni, hogyan neveljék a gyereküket. Ebben a zűrzavarban mutat utat a következő öt idézet olyan nagy nevektől, mint Janikovszky Éva vagy Dr. Vekerdy Tamás, akik tényleg értettek a gyerekek nyelvén.

„Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet,
hogy nem is kéri a lányod vagy a fiad.
Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé,
előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz.

Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod
az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva,
amikor már kevésbé szorítanak
megélhetési gondok, amikor már
nem kell új szőnyeg, vagy függöny az ablakra.” (Janikovszky Éva, részlet az Ők ma gyerekek című versből)

gyerekneveles idézet tanács

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

„Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. Ahelyett, hogy hagynák otthon bambulni, merengeni, magában eljátszani, a kádban, vagy inkább az udvaron egyik kisvödörből a másikba önteni a vizet. Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van. Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg.” (Dr. Vekerdy Tamás)

„A nevelés nem külső és erőszakos kényszerítést, nem a gyerek fejébe töltött tudást jelent, hanem külső segítséget egy belső érlelődéshez.” (Müller Péter)

„A gyereket sokszor leintik, hogy ne bohóckodjon, pedig pont arra kellene őket biztatni, hogy csak bohóckodjon, ameddig tud. Mindenkinek van egy saját kincsesbányája, a saját gyerekkora.” (Csukás István)

„Minden gyerek őszinte egy darabig, amíg meg nem tanulja, hogy bajba kerülhet miatta. Mi tanítjuk meg hazudni a gyerekeket, mi tanítjuk meg arra, nehogy kibökjék, mit akarnak. Egyszerűen: megszégyenítjük őket azért, amit kimondanak. Te vaníliafagylaltot akarsz? Most? Hát hülye vagy? Ennyi, kész. A lényeg nem az, hogy a gyerek valami mást akar, és meg kell tanulnia, hogy este kilenckor nem szabad vaníliafagylaltot kérni, hanem az, hogy megtanulja: minden szívéből eredő vágyat el kell dugni.” (Feldmár András)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top