Baba

A férfi, aki egyszerre terhesedik a feleségével

Létező jelenség, hogy a férfi is terhes lesz a feleségével együtt – csak kicsit másképp.

A férfiak is tapasztalhatnak terhességi tüneteket, amikor várandós lesz a feleségük: ugyanúgy hányingerük van, fáj a derekuk, vagy épp bőgnek egy cicás reklámon, mint a kismama. Ezt hívják Couvade-szindrómának, ami egy pszichoszomatikus tünetcsoport: a terhes nőhöz közelálló személy – jellemzően az apa – a terhesség tüneteit fedezi fel magán, holott ő maga nem is várandós. 

Nem kell megijedni, attól még, hogy szerepel a szindróma szó a nevében, ez nem egy betegség, hanem inkább az empátia egy extrém megnyilvánulása a terhes nő iránt, és elég elterjedt a világon. Dr. Frank L’Engle Williams antropológus, a Fathers and their Children in the First Three Years of Life című könyv szerzője szerint pedig jobb apák is lesznek tőle a férfiak.

terhesség várandós férfi

Kép: iStock

A tünetek egyébként kultúránként változnak: egy lengyel apákkal végzett kutatásban például olyan szimptómákat találtak a férfiaknál, mint a hízás, a puffadás és a fokozott aggodalom, míg a dél-indiai apáknál ugyanez a szindróma sokkal szélesebb körből merítette a tüneteit: hasmenés, kívánósság, hányás, fejfájás, derékfájás, hízás, bűntudat, magány, sírás, rémálmok, alvászavarok és hangulatingadozás is szerepelt köztük, vagyis a teljes terhességi csomagot megkapták szegény empatikus dél-indiai apák. A tünetek mögött azonban minden kultúrában ugyanaz áll: ezek a férfiak a feleségük szemén keresztül tapasztalták meg a terhességet.

Williams szerint a Couvade-szindróma nem véletlenül alakult ki, „az a célja, hogy felébressze a férfiban a felelősségérzetet az utód iránt, evolúciós gyökerei vannak.” A férfiaknál is felismerhető a hormonális változás a baba születésekor: a tesztoszteronszint csökken, az oxitocin szintje nő – mondta el a szakértő. Ezek a változások láthatatlanok, de közben némelyik elkíséri a férfit egész életében, például az alacsonyabb tesztoszteronszintnek köszönhetően kevesebb kockázatot vállal, gondoskodóbb, és jobban odafigyel a babára is. A Couvade-szindrómás férfiak pedig olyan empátiával rendelkeznek, ami előre borítékolja, hogy jó apává válnak majd. Ha tehát azt látod a férjeden, hogy terhességi tüneteket produkál, ne élcelődj rajta, inkább öleld meg, és köszönd meg neki, hogy ennyire nagy empátiával várja a babátokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top