Baba

Van pár tippünk, hogyan vedd rá a babát az alvásra

Egy baba mellett a szülők nagyon kialvatlanok tudnak lenni, de van néhány praktika, amivel csökkentheted a károkat, és ráveheted a babát az alvásra.

Nincs általános módszer, ami minden babára alkalmazható lenne, ha alvásról van szó. Az egyik alszik egész éjjel születésétől kezdve, a másik kétóránként felkelti a szüleit akkor is, ha nem éhes – az én középső lányom például nem volt hajlandó aludni hajnali kettő és öt között akkor sem, ha a fejem tetejére álltam. Minden gyerek más, minden babánál a szülőknek kell kitapasztalni, hogy mitől alszik jobban; ehhez a kísérletezéshez adunk pár tippet, hátha valamelyik bejön a te babádnál is.

1. Kapcsold ki a képernyőket

Ne nézd a tévét, számítógépet, amikor altatni akarod a babát, sőt a telefonodat is rakd el, mert a képernyők fénye bizony bezavarhat az alvásba, és ezt biztos, hogy nem akarod.

2. Sötétíts be teljesen

A babafelszerelés alapdarabja kellene legyen a sötétítőfüggöny vagy redőny, amivel teljes sötétséget tudsz varázsolni a szobában, mert a babák hajlamosak felébredni az első hajnali napsugárra, ami kicsit sem emberbarát időpontban érkezik.

3. Legyél sokkal unalmasabb

A babáknak szükségük van az unalmas napi rutinra. Nem rugalmas a fektetési idő, ragaszkodni kell az állandósághoz, mert attól lesz kiegyensúlyozott, boldog és jó alvó baba belőle. Az első évben legalábbis a legfontosabb számára az, hogy kiszámítható legyen az élet körülötte.

4. A szoba hőmérséklete

A babának nincs szüksége túlfűtött szobára, a nagy melegtől is ugyanúgy fel fog ébredni, mint ha jégveremben altatnád. Az ideális 21 fok körüli hőmérsékletet kell tartani, mert ha sokkal többre fűtöd a környezetét, abból minden lesz, csak nyugodt éjszaka nem.

alvás éjjel baba

Fotó: iStock

5. Ne legyen teljes csend

Születésétől kezdve igaz az, hogy nem kell totális csendben, lábujjhegyen mászkálni egy alvó baba mellett. Az anyja hasában is ahhoz szokott hozzá, hogy hangok veszik körül, a kinti világban is természetes lesz számára, hogy a szülei élnek, és hangokat adnak ki magukból mellette. Nyilván nem az alvásidőre kell időzíteni a gardróbszekrény összekalapálását, de a mindennapos kis zajoktól csak nyugodtabban fog aludni.

6. Több alvás kell

Gyakori hiba, hogy a szülők azt gondolják, azért ébred fel hajnali háromkor a gyerek, mert kevesebb alvásra van szüksége, és megpróbálják rövidíteni a nappali alvásokat – általában ugyanis inkább pont az áll a jelenség mögött, hogy a baba túl fáradt, azért küzd az alvással. Emiatt a túlfáradás miatt nem jó taktika az sem, ha kihúzod az altatásidőt, és éjfélkor viszed aludni: minél később akarod letenni, annál nehezebben fogod elaltatni.

7. Figyelj a baba jelzéseire

A gyerekeknek megvannak a maguk egyéni jelzései, amikből észre lehet náluk venni, hogy már fáradtak. Ha elkapod az első ilyen jelet, és azonnal viszed aludni, akkor jó eséllyel nyertél egy békés éjszakát magadnak. Érdemes rááldozni az időt, és megtanulni a baba jelzéseit, nagyban megkönnyítheted a saját életedet vele.

8. A fogzásra legyen megoldásod

Sok esetben a fogzás miatt ébrednek fel a babák éjjelente, ezért alakíts ki magadnak egy rutint, hogy félálomban, egy kézzel is el tudd hárítani a vészhelyzetet. Készíts be hűthető rágókát a hűtőbe, vagy legyen az éjjeli szekrényen a fájdalomcsillapító szirup – akármilyen megoldás is használsz a gyerekednél, gondolj rá, mielőtt lefektetnéd aludni, ezzel jelentősen megrövidítheted az éjszakai ébrenlét időtartamát.

9. Szokj hozzá

Jó észben tartani, hogy átmeneti állapotról van szó, és biztos lehetsz benne, hogy érettségizni már nem úgy megy majd a gyereked, hogy előtte éjjel még hatszor kiugraszt az ágyból. Pár évig ugyan eltarthat, amíg leszokik az éjszakázásról, de biztasd magad azzal, hogy ez is elmúlik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top