Baba

A fiatal anyáknak nagyobb eséllyel lesz ADHD-s gyermeke

Egy friss kutatás összefüggést talált az anya életkora és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulása között.

A dél-ausztráliai egyetem által végzett kutatás elsősorban a nők reproduktív képessége és a gyerekek mentális betegségei közti genetikai kapcsolatot vizsgálta. Ekkor jutottak arra a következtetésre, hogy van összefüggés az anya első szüléskori életkora és a gyermek ADHD-ra való hajlama között. Ezen belül is, akik 20 éves koruk alatt adnak először életet, ott a gyerekeknél sokkal nagyobb esélye van annak, hogy később ADHD, hiperaktivitás-zavar alakuljon ki.

A kutatás során több mint 220 ezer brit nő adatait használták fel a helyi Biobank adatai alapján, és olyan változókat vizsgáltak a reprodukcióval kapcsolatban, mint például azt, hány éves az anya, amikor az első gyermeke megszületik, mennyi idősen veszítette el a szüzességét, mikor jött meg az első menstruációja stb. Majd ezeket az adatokat összevetették az élő születések és a rájuk jutó 6 leggyakoribb pszichiátriai kórkép kialakulásával. Köztük kutatták például az ADHD és a skizofrénia kialakulását.

Továbbá a vizsgálat azt is megállapította, az ADHD nagyrészt örökletes betegség, ami azt jelenti, hogy már a fiatal anyák is nagy valószínűséggel rendelkeznek olyan génekkel, melyek hajlamosítanak az ADHD-re.

Az egyetem professzora, Hong Lee a kutatás kapcsán elmondta, az újonnan felfedezett összefüggés segíthet mind az anyák, mind a gyermekek „jobb reproduktív egészségének elérésében”. Hozzátette, felfedezésüktől azt remélik, hogy még könnyebbé teszi, segíti az ADHD mielőbbi felismerését. „Az ADHD jól kordában tartható, ám ennek sikere nagyban múlik azon, hogy időben észreveszik és kezelni kezdik-e” – fogalmazott a szakember, aki figyelmeztet, a frissen feltártak ellenére, mostantól véletlenül se gondolja bárki, hogy egy fiatalon gyermeket vállaló anya gyermeke törvényszerűen ADHD-s lesz.

Az ADHD a tudomány jelenlegi álláspontja szerint egy összetett idegrendszeri rendellenesség, mely negatívan befolyásolja az egyén képességét, hogy az életkorának megfelelően tudja kontrollálni magát. A zavar gyakran nyilvánul meg abban, hogy az illető képtelen hosszasan egy dologra koncentrálni, túlságosan impulzív, nem tudja szabályozni az érzelmeit és meglehetősen összeszedetlen.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top