Baba

Kevesebb holmi kell a babának, mint amennyit rásóznak a szülőkre

Nem kell mindent megvenni már a baba születése előtt, kíméld magadat és a pénztárcádat!

Három gyerekkel a hátam mögött mondom: tényleg ne vegyél meg mindent, amit reklámoznak, és amire természetesen azt mondják, hogy nélkülözhetetlen a babázáshoz. A felére sem lesz szükséged.

A minap egy kismama ismerősöm tette fel a kérdést, hogy mi az a babaholmi, ami teljesen feleslegesnek bizonyul, miután megszületett a gyerek. Elkezdtem sorolni, de aztán arra jutottam, hogy egyszerűbb arra válaszolni, mire van szükség az első hetekben, hónapokban, mert ez egy jóval rövidebb lista.

Megértem amúgy az anyákat, apákat, bennem is buzgott a fészekrakó ösztön, és hatottak rám azok az ijesztgetések is, hogy soha többé sehova nem jutok majd el szülés után, hiszen gyerekkel csak a négy falat lehet nézni otthon, boltba menni nincs esély.

Az első számú hiba azonban éppen az, hogy azt hisszük, vége lesz a szabadságnak a szüléssel, ezért fel akarunk mindent halmozni még a terhesség alatt, hogy kéznél legyen, amikor szükség lesz rá.

Így aztán még ki sem fejlődött odabenn a gyerek, de már van etetőszéke és járókája, holott életének első heteit jó eséllyel a kiságyában és/vagy az anyja mellkasán fogja tölteni, miközben eszik-alszik-kakil. Annyi lesz a fő tevékenysége, hogy lebüfizi anyatejjel vagy tápszerrel a környezetét, úgyhogy teljes mértékben felesleges beruházni olyan holmikra, amikre majd talán egy év múlva lesz szüksége.

Konkrét listát nem írnék, hogy mi az, ami nélkülözhetetlen, ugyanis attól még, hogy nekem az volt a három gyerekkel, nem biztos, hogy neked is az lesz a saját babáddal. Inkább csak három témakört említek a teljesség igénye nélkül, ami baba mellett fontos.

Egészség

Ami a baba egészségével kapcsolatos, azt kivétel nélkül be kell szerezni már a születése előtt. Amikor kicsik voltak a lányaim, a homlokhőmérőt tartottam a világ legjobb találmányának, főleg miután megtapasztaltam, milyen az, amikor a fenekében kell megmérni a gyerek testhőmérsékletét. Soha többé.

Az orrszívót is érdemes jó előre megvenni, sosem lehet tudni, mikor érkezik az első nátha a gyerekre  – az én nagylányom már három hónaposan úszott a takonyban, és napjában többször kellett szívni az orrát. A kézi orrszívók semmit sem értek, csak a porszívós változattal sikerült eredményt elérni.

baba felszerelés terhesség

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Mérlegre is szükséged lesz, hogy az első időkben kövesd, mennyit evett a baba, de nem kell megvásárolni, épp elég, ha három hónapra bérled. Számtalan bababoltban van ilyen bérlési lehetőség, úgysincs rá túl sokáig szükség.

A mindenféle kenőcsökkel, fürdetőkrémekkel pedig várd meg, amíg felírja őket a gyerekorvos az első vizitkor, ami a baba születése után lesz, mert az a legjobb, ha a gyógyszertári popsikenőcsöt és fürdetőt használod, nem pedig az illatosított drogériásat.

Öltözködés

A legfontosabb szempont a babaruhák kiválasztásánál, hogy a baba kényelmét szolgálják a holmik, ne az Instagramnak öltöztessük őt. Egy újszülöttnek nincs szüksége farmerre és kétrészes szettekre, mert a napjait általában fekvéssel tölti – ha már futni nem tud egyelőre, ugye –, ennek megfelelően pedig a nyakában köt ki minden cuki kis macis felső, és bevág a pocakjába minden nadrág. A body és rugdalózó kombinációja a kényelmes számára, a divatozással ráértek addig, hogy legalább ülni tudjon – ebből a kettőből viszont vásárolj úgy, hogy akár napjában ötször is át kell majd öltöztetni, ha bukós, vagy nyakig összekakilja magát minden profi pelenka ellenére is. Emellett fontos az is, hogy rétegesen öltöztesd: ne vedd meg a termo anyagú holmikat, mert egy baba sem túl hidegben, sem túl melegben nem alszik jól, szóval magaddal szúrsz ki, ha eszkimónak öltözteted a 24 fokos lakásban.

Szoptatás

A szülés utáni időszak a szoptatásról szól, ezért erre is fel kell készülni már a terhesség alatt. Ne vegyél cumisüvegeket és cumisüveg-melegítőt, ami kacsalábon forog, fertőtlenít és meg is eteti a babát, mert amíg ki nem derül, hogy tápszer kell, felesleges. Ha pedig mégis szükség lenne cumisüvegre, akkor bármelyik közeli patikában, drogériában lehet szerezni, nem fog éhen halni a gyerek.

A szoptatáshoz viszont szerezz be egy jó szoptatós párnát, ami terhesség alatt az alvásnál is nagy segítség (ez később a kanapén, bababarikádként is remekül működik – a mikrogyönggyel töltöttek a legjobbak). Kellhet még bimbóvédő krém, szoptatós tea és egy szoptatós melltartó, mert a saját életedet könnyíted meg vele. Illetve nekünk rengeteg textilpelenka is kellett, olyan sokféle helyzetben használható, hogy ez a babagondozás jolly jokere.

Babakocsi, hordozókendő

A babakocsi és a hordozókendő is azok közé a holmik közé tartozik, amiket jó előre be kell szerezni. A legpraktikusabb az, ha három az egyben babakocsit vásárolsz, aminek a vázán lehet cserélni az autósülést, a mózeskosarat és később a sportrészt. Mivel a kórházból már valószínűleg a saját autósülésében viszed haza a babát, ezt tényleg a terhesség alatt el kell intézni, de remek áron kaphatók használtan babakocsik – nem szükséges kiadni érte 500 ezreket, hiszen pár hónapig fogjátok csak használni. A hordozókendő pedig életmentő lehet a baba nyűgös napjain, vagy ha szeretnél mást is csinálni otthon, mint kiságyat játszani az alvó baba alatt.

Ha ennyi megvan a szülés előtt, akkor nagy baj már nem érhet. Ha pedig mégis kiderül, hogy hiányzik valami a baba körül, akkor egyrészt el lehet küldeni vásárolni a gyerek apját, vagy valaki mást, másrészt két hónapos korában már nyugodtan beleteheted a babakocsiba vagy a kendőbe a kicsit, és mehetsz vele világgá – vagy a legközelebbi boltig, ahol beszerezheted mindazt, amire tényleg szükségetek van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top