Baba

Egy gyerek óránként 76 kérdést tesz fel – de miért?

A gyerekek rengeteg kérdést tesznek fel, ami néha kikészíti a szülőket, pedig jó okuk van rá.

Három- és ötéves koruk között a gyerekek átlagosan 76 kérdést tesznek fel óránként egy kutatás szerint. Döbbenetesen sokat kérdeznek, nem csoda, ha az egyszeri szülő már a fejét fogja a nap végére, és mire ötéves lesz a gyereke, profin megtanulja a Google használatát, mert az olyan kérdésekre, hogy mi az összes dinoszaurusz neve, csak kevesen tudnak csípőből válaszolni. A gyerekek természetesen nem azért kérdeznek ennyit, mert szeretnek a szülők idegeire menni, hanem mert nélkülözhetetlen a sok kérdés a fejlődésükhöz.

Hailey Gibbs a Marylandi Egyetem kutatója, szakterülete az emberi fejlődés, munkája során pedig alaposan megvizsgálta a gyerekek kérdéseinek eredetét. Azt találta a kutatásai során, hogy egyszerűen azért kérdeznek ennyit, mert a legmegbízhatóbb forrást keresik, ahonnan tanulhatnak, és ezt minél több kérdéssel tudják felderíteni. A folyamat közben pedig azt is csiszolják, hogyan tudnak pontosabb kérdéseket feltenni, amelyekkel a legtöbb és leghitelesebb információhoz juthatnak.

kérdés fejlődés gyereknevelés

Fotó: Profimedia

Általánosságban igaz ugyanis felnőttekre és gyerekekre egyaránt, hogy problémát okoz nekik a jó kérdés feltétele. Ráadásul manapság legalább ugyanannyi megbízhatatlan forrással találkozhatunk, mint megbízhatóval, ezért a mai korban még fontosabbá vált, hogy jól tegyük fel a kérdést, és megkeressük azt a forrást, ahonnan igazi válaszokat kapunk. A gyerekek esetében nyilván nem a Wikipédia, hanem az anya és az apa az elsődleges forrás, ezért is figyelmeztet minden szülőt arra Gibbs, hogy ne hessegesse el a gyereket a kérdéseivel – még akkor se, ha óránként 76-ot tesz fel –, hanem inkább maradjon meg megbízható forrásnak, azaz válaszoljon a kérdésekre legjobb tudása szerint.

Szülőként tehát az egyik feladatunk az, ha szeretnénk önálló, magabiztos embereket faragni a gyerekeinkből, hogy megtanítsuk őket kérdezni. Ha fel tudják tenni a megfelelő kérdéseket, akkor ugyanis jobb eséllyel elkerülik az álhíreket, nehezebben dőlnek be a manipulációnak, és nem tudják őket olyan könnyen átverni. Úgyhogy hadd kérdezzen 76-szor óránként a gyerek, és kapjon válaszokat, mert ezzel segítjük a fejlődését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top