Baba

5 ok, amiért a márciusi babák különlegesek

Természetesen minden baba különleges, csak mind más okból.

Véletlenül sem akarnánk azt sugallni, hogy a bármelyik hónapban született babák jobbak valamiben, mint a máskor világrajött társaik, mert mindegyik baba úgy tökéletes, ahogy van. Most azonban nyakunkon a március, így muszáj megvizsgálnunk közelebbről, miben különlegesek a márciusi babák, mi várható velük kapcsolatban, mit mond róluk a tudomány.

1. Jó eséllyel lesznek vezetők

Persze majd csak felnőtt korukban lesznek a munkájukban vezetők, babaként még ne vezessenek senkit és semmit. Egy tanulmányban ugyanis azt találták, hogy a vezető beosztású emberek között magas a márciusi születésűek aránya, és ez már gyerekkorukban is kiütközik: az iskolában állítólag jobban teljesítenek a márciusi gyerekek.

2. Kevesebb az esélyük a szemüvegre

Bár ezt a saját márciusi születésemmel és az igen erős rövidlátásommal cáfolnám, de a tudomány mégis azt állítja 300 ezer alany vizsgálata alapján, hogy a márciusi gyerekeknek jobb a látásuk, nem annyira hajlamosak a rövidlátásra, mint a nyári születésűek. Még hozzáteszik azt is, hogy a mezőnyt a téli gyerekek vezetik, a kutatások szerint nekik van a legkevésbé szükségük szemüvegre.

baba március tanulmány

Minden baba különleges a maga módján (Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images)

3. Optimisták

Egy 2014-es tanulmányban találták azt, hogy a márciusi (és úgy egyébként minden tavaszi) gyerek született optimista. És ezt az optimizmust megőrzik felnőttkorukban is, amit szintén nem tudnék alátámasztani a saját példám alapján, de valószínűleg azért a születési hónapnál több hatás is számít az optimizmus esetében.

4. Kisebb eséllyel lesznek asztmásak

Azért nem veszélyeztetettek a márciusi babák az asztmával kapcsolatban, mert olyan időszakban születnek, amikor rengeteg poratka veszi őket körül. Egy 2015-ös tanulmány szerint legalábbis csökkenti az asztma esélyeit az, hogy csecsemőkorukban, az immunrendszer kialakulása közben találkoznak a poratkák tömegeivel.

5. Éjszakai baglyok

Ez nem túl jó hír a szülőknek, akiknek márciusban jön világra a gyermekük, de ez van, ezt kell szeretni. Egy alváskutatás szerint a tavaszi és nyári születésű babák később alszanak el esténként, mint őszi és téli társaik. Készülj fel lélekben, hogy nem lesz nyolckor alvás, ha márciusi gyereked van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top