Baba

Üzenet az oviból: „Inkább tartsák otthon a gyerekeket a koronavírus miatt!”

Körlevelet küldött az ovi, hogy a szülők tartsák otthon a gyerekeket, hogy megelőzzék a koronavírus-fertőzést.

Nincs még egyetlen koronavírussal fertőzött gyerek sem az óvodában, ahova Edit kisfia jár, de az igazgató úgy látta jónak, hogy meg kellene előzni a vírus terjedését, ezért kérte meg a szülőket arra, hogy ha tehetik, inkább ne vigyék be az oviba az egészséges gyerekeket.

Edit és a szülőtársak többsége ezen nem háborodott fel, sőt a legjobb megoldásnak tartják, hiszen mindenki aggódik a gyerekekért, és bár vannak kitéve az óvodában fertőtlenítők, tudjuk, hogy azokat csak elvétve használják a gyerekek és felnőttek egyaránt. Sőt, amikor az anya rákérdezett az óvónőnél az önkéntes karanténra, megtudta, hogy épp arról készülnek körlevelet írni, hogy észrevették, hogy a szülők leginkább kifelé menet nyomkodják a tenyerükbe a fertőtlenítőszert, nem pedig akkor, amikor belépnek az óvoda ajtaján. Márpedig a cél az lenne, hogy az ovi falain kívül tartsák a vírust, nem pedig az, hogy a gyerek taknyát letörölje a szülő a kezéről, amikor elhagyja az intézményt.

Mivel egy óvoda – és az iskola is – átjáróház, és a gyerekek általában nem a mániás kézmosásról híresek, turkálják az orrukat, a szemükhöz és egymás szájába nyúlkálnak, így az egyik legveszélyesebb hely, ha vírusfertőzésekről van szó.

Akinek a gyereke oviba jár, tudja, hogy pillanatok alatt elterjed minden kórság a gyerekek között, legyen szó hasmenéses-hányós vagy a kéz-láb-száj vírusról, esetleg egy sima bárányhimlőről.

Az óvoda igazgatója önkéntes karanténba küldte a gyerekeket a koronavírus miatt

Az óvoda igazgatója önkéntes karanténba küldte a gyerekeket a koronavírus miatt (Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images)

Ha arról beszélünk, hol érdemes bezárni bármit, akkor nem a koncerteknél és a konferenciáknál kellene kezdeni, hanem az oviknál és az iskoláknál. Mert bár a híradások szerint a gyerekeket nem teríti le annyira a koronavírus, de attól még hordozóvá könnyen válhatnak, otthon pedig már át is adhatják egy szempillantás alatt a veszélyeztetett nagymamának, a magas vérnyomásos apának vagy a legyengült immunrendszerű anyának. Hogy mi lesz a kiesett idővel? Mi lesz azzal a két héttel, vagy egy hónappal, amíg nem jár oviba, iskolába a gyerek?

KIT ÉRDEKEL?

Nem az lenne most a lényeg, hogy a jelenre koncentrálva megpróbáljuk megelőzni a vírus terjedését? Ha lemarad a gyerek, majd bepótolja – az ovisok ráadásul le sem maradnak semmiről. Az már fogósabb kérdés, hogy ki vigyázzon rájuk, amíg otthon vannak, hiszen önkéntes karanténra nem adnak táppénzt a szülőknek, annyi szabadság pedig a világon nincs, amennyi erre a műveletre elég lenne. Inkább ezt a problémát kellene megoldani, nem pedig ellenkezni bőszen az oktatási intézmények bezárása ellen, akkor talán lehetne tenni valamit a koronavírus terjedésének megelőzéséért.

Még több cikk a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top