Baba

Bevezetnék a születési nemet, amit nem lehet majd megváltoztatni

A Semjén Zsolt által benyújtott közigazgatási törvénytervezet bevezetné a születési nemet, ami nem megváltoztatható.

Benyújtott egy törvénytervezet Semjén Zsolt kormányfő-helyettes a parlamentnek, melyben sok minden helyet kapott. A salátatörvényének elfogadása esetén bekerülne az anyakönyvi kivonatba a születési nem, mint „elsődleges nemi jelleg, kromoszóma alapján meghatározott biológia nem”, magyarán módosulna az anyakönyveztetésről szóló 2010. évi I. törvény.

 Tehát a születési nemet nem lehet megváltoztatni a személyazonosító okmányokon.

A személyigazolványon, jogosítványon és útlevélen szereplő adatokat az anyakönyvi kivonatokból nyerik, ezért egy Indexnek nyilatkozó jogi szakértő szerint az új igazolványokban már a születési nem fog szerepelni. A korábban bejegyzett nemváltoztatási adatok sorsa egyelőre bizonytalan.

Prizma tüntetés - az első transz pride Budapesten (Fotó: Bankó Gábor)

Prizma tüntetés – az első transz pride Budapesten (Fotó: Bankó Gábor)

Ami bizonyos, hogy a jogszabály elfogadása esetén a nemváltoztatáson átesett emberek új nevét nem helyezik nyilvántartásba, tehát az irataikon sem szerepelhet. A jogszabályok nem tartalmazzák a nem fogalmát, mivel az biológiai alapokon nyugszik, kromoszóma és elsődleges nemi jelleg alapján meghatározandó.

„Az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul, amelyet az anyakönyv deklarál. Az anyakönyv ellenkező bizonyításig a bejegyzett tényeket, jogokat igazolja, tehát jog keletkeztető hatása nincs. Az anyakönyv által deklarált nem alapján azonban már jogok, illetve kötelezettségek keletkezhetnek, ennek megfelelően szükséges a születési nem fogalmának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség” – olvasható a jogszabály indoklásában.

Az Alkotmánybíróság 2001-ben leszögezte, hogy a transzszexuális embereknek joguk van a lelki nemükhöz tartozó utónév viselésére. A jogalkotás azonban nem cselekedett, a nemváltoztatások elismerését az anyakönyvi hivatalok végezték az eredeti bejegyzés kijavításával.

„A jogszabálytervezetet feltehetően azért most nyújtották be, mert egy hónapja a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon ítélet született egy közigazgatási perben, amit egy transzszexuális indított a helyi polgármesteri hivatal és a kormányhivatal ellen, miután az EMMI véleménye hiányában nem voltak hajlandók bejegyezni a neme megváltoztatását, és pingpongozni kezdtek az ügyével. A bíróság a felperesnek adott igazat, és kötelezte a kormányhivatalt, hogy folytassa le a kérelmezett eljárást” – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top