Baba

Horror a fészekben: elpusztította egyik fiókáját a gemenci fekete gólya

Már csak két fióka maradt a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben.
Már csak két fióka maradt a fészekben

Megrázó perceknek lehettek tanúi tegnap a gemenci gólyakamera adásának nézői. Az egyik fekete gólya elpusztította legkisebb fiókáját, így már csak két fiúka maradt a fészekben. Az elmúlt napokban a szülő már többször is megpróbálta kidobni a fészekből a fiókát, így sajnios várható volt, hogy sor kerül a szelektálásra.

Szomorú látni, ami történt, ám a gólyák életében ez sajnos természetes. A szülők a körülmények, főképp a rendelkezésre álló élelem függvényében döntenek arraól, hány fiókát tudnak felnevelni és ha ennél több van a fészekben, a gyengébbe(ke)t elpusztítják. 

A Gemenc Zrt. 2013 óta üzemelteti a webkamerát. 2011 és 2018 között a fészekben minden évben ugyanaz a gólyapár, Tóbiás és Sára költött, tavaly azonban a hím már nem tért vissza teleléséből. Tavaly egy idegen, fiatal gólyapár foglalta el a fészket, ám június közepére mind a négy fiókájuk elpusztult. Idén március közepén jelent meg egy gólyapár a fészekben.

Bár a kommentelők korábban, és a mostani szelektálás kapcsán is felvetették, hogy a szakemberek miért nem mentették ki és nevelték fel a legkisebb gólyát, amikor már látható volt, hogy a szülő várhatóan elpusztítja, a Gemenc Zrt. többször is leszögezte, hogy a kamera kizárólag megfigyelésre szolgál, a gólyák életébe, a természet rendjébe nem avatkoznak be ilyen esetben sem. 

Ide kattintva bármikor belepillanthatsz a gemenci fészekbe. 

Olvass még gemenci feketególya-fészekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top