Baba

Kiégtél az anyaságtól? Segítünk!

Hónapokig főállású anyaként, teljes munkaidős háziasszonyként, tanárként és dolgozó nőként voltunk jelen egyszerre. Csoda, ha kiégtünk?

Már ez a pár hónap is elég lenne ahhoz, hogy az agyunk ledobja a láncot, de még csak most jön a nyár, amire nincs elég szabadság, és még a táborozás is elég rizikós vagy el sem indítják. Muszáj anyaként magunkban megküzdeni a kiégéssel, ehhez jelenthetnek segítséget Caroline Maguire gyermekgondozási szakértő, a Why Will No One Play with Me? című könyv írójának tanácsai.

5 stratégia a kiégés elkerülésére

1. Fontossági sorrend átalakítása

Sok esetben nem az anyasággal van problémánk, hanem azzal, hogy nem jól osztjuk el a feladatainkat. Minden ugyanolyan súllyal nehezedik ránk, ami rendkívül stresszes és kimerítő. Erre jó taktika, ha megállsz és felállítasz egy fontossági sorrendet a feladataid között, hogy ne terheld túl magad.

2. Menjen szabadságra a Facebook

Meg úgy általában minden közösségi oldalt érdemes szabadságra küldeni pár napra. Rengeteg energiát takarítasz meg, ha nem a neten zajló küzdelmeken jár az agyad, és nem kapkodod a kezedbe a telefont minden csippanásra. Persze, ha valakivel chaten tartod a kapcsolatot, azt nem kell elküldeni, de érdemes csökkenteni a céltalan görgetéssel töltött időt.

5 tanács, ha kiégtél az anyaságtól

Figyelj oda a kiégésre is anyaként (Kép: Unsplash)

3. Kérj segítséget

Aki elérhető, mindenki jöjjön segíteni. Nem is kell, hogy személyesen megjelenjenek, elég, ha 20 percet beszélget a nagyi vagy a legjobb barátnőd a gyerekekkel videochaten, amíg szusszansz egyet. Illetve remek alkalom ez az időszak arra, hogy a koruknak megfelelő házimunkákban elkezdjenek segíteni a gyerekek.

4. A napi rutin nem tréfadolog

Ahhoz, hogy kiszámíthatóbbak és tervezhetőbbek legyenek a napok, a gyerekek napi rutinját komolyan kell venni. Már csak azért is, mert így fixen meglesz, mikor mennek aludni, és hány órát tudsz a feltöltődésre szánni, amire anyaként rendkívül nagy szükséged lenne.

5. Használd a stresszcsökkentő technikákat

Ne hagyd, hogy maga alá temessen a sok stressz, mert az sem neked, sem pedig a gyerekeknek nem tartható fenn hosszú távon. Próbálj ki mindent, amit csak találsz a stresszcsökkentés témakörben az egyperces légzéstechnikától kezdve egészen a jógáig, és találd meg azt, ami nálad a leghatékonyabban működik.

Mutatunk stresszcsökkentő technikákat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top