Baba

Ne várd el az egy hónapos babától, hogy akkor aludjon, amikor te akarod

Az egy hónapos baba még nem érti, hogy azért hagyod sírni, mert az alvásra szeretnéd szoktatni.

Az alvás mindig kardinális kérdés a babáknál, vagyis inkább a szülőknél, mert szeretnének néha pár órát nyugodtan vízszintben tölteni. Rossz hírünk van: ez nem igazán fog menni az egy hónapos baba mellett. Hannah Peterson csecsemős nővér osztotta meg az olvasókkal mindazt, amit tudni kell egy ilyen pici baba alvásáról.

A baba szinte egész nap alszik

Meglepő lehet az első időszakban, hogy milyen sokat alszik a baba. Egy hónapos korában még csak ennyi a dolga, hogy aludjon, egyen és kakiljon. Napközben általában csupán 40-90 percet tölt ébren egyhuzamban, nem is kell erőltetni nála az ébrenlétet, mert ha túlságosan elfárad, akkor ez megakadályozhatja a nyugodt éjszakai alvást.

Felcserélheti az éjszakát a nappallal

Amikor még alig született meg pár hete, könnyen előfordulhat, hogy felcseréli a napszakokat. Ez a méhen belüli életből marad vissza, mert napközben elringatta az anya mozgása, míg éjjel volt aktívabb, amikor anya pihent. Segíteni kell a babának megérteni a nappal és éjjel közti különbséget például úgy, hogy bőven engedünk fényt a szobába napközben, éjjel pedig teljes sötétséget csinálunk körülötte. A szakember azt is javasolja, hogy két-három óránként keltsük fel nappal enni a babát, hogy megszokja, hogy a kalóriák nagy részét ekkor veszi magához. Éjjel pedig ne szórakoztassuk, ha felkel enni, csak félhomályban gyorsan etessük meg, pelenkázzuk, és menjen vissza az ágyba aludni.

Az egy hónapos baba hajlamos felcserélni a napszakokat

Az egy hónapos babát nem kell alvásra tréningezni (Kép: Unsplash)

Túl korai még, hogy megtanítsd aludni

Az egy hónapos babát ne tréningezd az alvásra, ne hagyd, hogy álomba sírja magát, mert ehhez még túl kicsi. Az idegrendszere még nem érett meg arra, hogy megtanulja az önnyugtatást, úgyhogy ha sír, az azt jelenti, hogy szüksége van a szüleire valamilyen szükséglete miatt.

A pólyázás segíthet

Vannak most már nagyon profi, kényelmes pólyák, amiknek segítségével nem ébreszti fel saját magát a baba az éjszaka közepén az önkéntelen kéz- és lábmozgással. Nem fosztod meg a szabadságától a pólyázással, épp ellenkezőleg: nyugodtabb alvást biztosítasz neki, használd ezt a remek lehetőséget.

Olvass többet a babák alvásáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top