Baba

A szülő érintése enyhítheti a csecsemő fájdalmát

A fájdalom kiváltotta agyi tevékenység valamennyit csökken.
A szülő érintése enyhítheti a csecsemő fájdalmát

Csökken a fájdalom kiváltotta agyi válasz azoknál a csecsemőknél, akik bőrkontaktusban vannak szüleikkel a sarokvér levételekor – derül ki egy csütörtökön megjelent tanulmányból.

A tudósok 27 legfeljebb három hónapos csecsemő agyi tevékenységét tanulmányozták, miközben vért vettek a sarkukból a rutinszerű szűrővizsgálathoz. Megállapították, hogy az agytevékenység nem hagyott alább azoknál a babáknál, akiket ruhában vagy takaróban tartottak a szúráskor, ami a bőrkontaktus alapvető fontosságára utal.

„Noha azt nem tudjuk megállapítani, hogy a csecsemő tényleg kevesebb fájdalmat él-e át, eredményeink megerősítik a szülők és újszülött babájuk közötti bőrkontaktus fontos szerepét. Amikor a szülő bőre érintkezett a babáéval, a fájdalom kiváltotta agyi tevékenység valamennyit csökkent” – mondta Lorenzo Fabrizi, a University College London tudósa, a kutatás egyik vezetője.

A European Journal of Pain című szaklapban megjelent tanulmány leírja, hogy a fájdalomra adott első agyi válaszreakció azonos volt a bebugyolált és a bőrkontaktust érző csecsemőknél.

Azonban amikor a sarok megszúrása egy négy-öt hullámból álló agyi választ váltott ki, a bőrkontaktust élvező babáknál az utolsó hullámok enyhébbek voltak.

„Sok éve tudják a szülők és az orvosok, milyen fontos a babáknak a bőrkontaktus. Most kimutattuk, hogy ennek a megfigyelésnek szilárd idegtudományi alapja van, ami igen izgalmas felfedezés” – összegezte Judith Meek, az UCL kutatója, a tanulmány társszerzője.

(MTI)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top