nlc.hu
Baba

Vombatkölyök a budapesti állatkertben

Cuki fotó készült a rejtőzködő budapesti vombatkölyökről

Nem könnyű a vombatkölyköt megpillantani, mert sok időt tölt a föld alatti járatokban, de most készült róla egy fotó.

Idén kis vombat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és bár a jövevény már kiköltözött anyja erszényéből, nem könnyű lefotózni.

A vombatkölyök ugyanis sok időt tölt a felszín alatti járatokban, és most még ritkaságnak számít, ha valakinek sikerül megpillantania. A budapesti állatkert most közzétett egy fotót, amelyen megfigyelhető a vombatbébi, ahogy anyja mellett sertepertél:

Kis vombat Budapesten

Csak ritkán lehet megpillantani a budapesti vombatkölyköt (Fotó: Budapest Zoo/Hrustinszki Zoltán)

A budapesti állatkert arra biztatja a látogatókat, hogy keressék fel Ausztrál zónát, illetve azon belül a vombatok férőhelyét, és hátha sikerül megpillantaniuk a kis vombatot. Kicsit olyan ez, mint a kutatók munkája a terepen, ahol sosem lehet tudni, mikor sikerül végre megfigyelni, lencsevégre kapni egy ritkább, vagy rejtőzködő életmódú állatot.

A vombatokkal csak nagyon kevés állatkert foglalkozik, különösen Ausztrálián kívül. Az pedig még ritkább, hogy szaporítani is sikerül őket. Az európai állatkertekben az elmúlt bő száz évben alig húsz vombatkölyök született, közülük öt Budapesten, az elmúlt nyolc esztendőben. Ez nemzetközi szinten is komoly szakmai eredmény, hiszen nincs állatkert Európában, ahol több vombat született volna.

A világraszóló siker persze legfőképpen a vombat tenyészpár, Molly és Wally érdeme. Mindketten 2011 óta élnek Budapesten. Persze most már csak a legifjabb kölyök van velük, előző utódjuk, Maya már a Hannoveri Állatkert lakója, az eggyel korábbi gyerek, Vacak pedig még 2017-ben egy belga állatkertbe költözött.

Még több állatkölyök a budapesti állatkertben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top