nlc.hu
Baba

Káosz karácsonykor gyerekkel

5 ok, amiért káoszos a karácsony gyerek mellett

A karácsonyi ünneplés még nagy vendégjárás nélkül is stresszes egy anyának, megmutatjuk, mi minden fordulhat rosszra az öt éven aluli gyerekek mellett.

Nem kell ahhoz őrült nagy vendégség, többnapos rokonlátogatás, hogy teljes káosz legyen a karácsony körül egy anya számára. Ha pedig a gyerekek még öt éven aluliak, akkor főleg esélytelen, hogy kisimult idegekkel üldögélj karácsonykor az ajándékoknak örülve.

5 dolog, ami miatt káosz van karácsonykor

1. A gyerekek nem annyira hálásak, mint vártad

A gyerekek már csak ilyenek, nem mindig örülnek felhőtlenül az ajándékoknak, sőt, minél kisebbek, annál őszintébben hangot is adnak a nemtetszésüknek – sajnos nem beépített illemkódexszel jönnek világra -, ami miatt csalódottnak érezheted magad.

2. A gyerekek elszállnak a cukortól

A karácsony a süteményekről és szaloncukrokról is szól, amikben bizony sok cukor van. Azt pedig minden gyakorló szülő tudja, hogy a cukor – főleg az este elfogyasztott fajta – mennyire felpörgeti a gyerekeket. Még akkor is, ha próbálod a gyerekekbe diktálni sűrűn a vizet, hogy megelőzd a bajt, ennyi édesség mellett esélyed sincs, el fogod veszteni a karácsonyi cukorsokk elleni harcot. Jó eséllyel körbe-körbe rohangáló, kanapén ugráló, aludni nem akaró gyerekeid lesznek az ünnepek alatt.

Karácsonyi stressz gyerekkel

Karácsonykor elkerülhetetlen a cukorsokk (Kép: Getty Images)

3. A gyerekek nem értékelik a családi hagyományokat

Olyan kis hálátlanok ezek az ovisok, elkövetsz mindent, hogy csodálatos, saját hagyományokat teremts számukra, az ő kedvükért, és egy cseppet sem akarnak együttműködni veled. Nem akarják, hogy felolvasd azt a karácsonyi mesét, amit neked is mindig felolvasott az anyukád gyerekkorodban, inkább hisztiznek azért, hogy kapcsold be az épp trendi rajzfilmet, nem törődve a karácsonnyal és a családi hagyományok szentségével.

4. A gyerekek nem alszanak délután

Nincs egyszerű dolga annak a szülőnek, aki a karácsonyi időszak alatt rá akarja venni a gyerekét a délutáni alvásra. A legjobb, ha elengeded az egészet és hagyod magad sodródni az árral. Lehet, hogy ki fog dőlni a gyerek már este hétkor a délutáni alvás nélkül, de nem baj, ne rontsd el a saját ünnepedet azzal, hogy küzdesz vele az alvás miatt.

5. A stressz elkerülhetetlen

A stresszt nem lehet kiiktatni a karácsonyból. Ha nem a gyerekek miatt, akkor az ünnepi menü, a rengeteg mosogatnivaló, az eltűnt karácsonyfadíszek, esetleg a nagyi hiánya miatt vagy stresszes. Erre és a többi pontra is készülni kell lélekben, és gyakorolni az elengedést, amikor nyakig merülsz a karácsonyi káoszban. A legjobb módszer a stresszmentesítésre, ha minden nap átgondolod, miért lehetsz hálás. Meglátod, ahogy egyre több ilyen hálamorzsa jut eszedbe, úgy enged fel a stressz szorítása is a fejedben.

Via

Mihez kezdesz a maradékokkal?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top