nlc.hu
Baba

Mire tanít a meddőség?

Meddőség: „Ez volt a házasságunk legsötétebb időszaka”

A meddőség akár szét is szakíthat egy házasságot, de egy házaspár elmesélte, hogyan lett az ő kapcsolatuk jobb attól, hogy nem akart összejönni a baba.

Risa Kerslake és férje azon szerencsés házaspárok közé tartozik, akiknek a meddőség nem szétszakította, hanem erősebbé tette a kapcsolatukat. Az asszony írta le végtelenül őszintén, milyen utat jártak be a sok próbálkozással és lombikprogrammal, és miben hozta közelebb egymáshoz őket ez a nehéz időszak.

„Már megszámolni sem tudnám, hány injekciót adtam be magamnak, vagy hogy milyen sok pénzünk ment rá a kezelésekre. A szexuális életemtől kezdve a napi adag kávémig mindent az orvosok irányítottak és ütemeztek. Ez volt a házasságunk legsötétebb időszaka, mégis sikerült közelebb kerülnünk egymáshoz.”

Az asszony öt pontban szedte össze, hogy milyen sokrétűen hozhat össze egy házaspárt egy ilyen komoly akadály, mint a meddőség:

„1. A csalódás összekovácsolt

Tudtam, hogy egy házasság nem mindig csupa napsütés, rózsák és szex. Ahol két ember együtt él, ott előkerülnek a konfliktusok is. Amikor viszont kiderült a meddőségem, akkor muszáj volt egyesíteni az erőinket a biztosító ellen, ami nem akarta fizetni a kezeléseket; a barátok és családtagok ellen, akik nem értették meg a helyzetünket; a fájdalom ellen, ami minden negatív terhességi teszt után következett.

2. Elfogadtuk, hogy mindenki máshogy gyászol

Minden ciklus, minden vetélés új és különböző fájdalmat hozott magával. Nehéz volt nézni, hogy a férjem láthatatlanul gyászol, míg én alig bírok felkelni az ágyból összetört lélekkel. El kellett fogadnom, hogy a gyász nála máshogy működik, de ettől még ugyanolyan mélyen érinti a veszteségünk, mint engem.

Mire taníthat a meddőség?

A házaspár sokat tanult a meddőség időszakából (Kép: Getty Images)

3. Fejlődött a komunikációnk

A meddőség rengeteg új és nem feltétlenül jó érzelmet hoz felszínre, a férjem szörnyen érezte magát, hogy nem tudok teherbe esni, én pedig folyton mérges és frusztrált voltam, hogy miért nem jön össze a baba. A sok vitába hamar belefáradtunk és tudatosan meghoztuk azt a döntést, hogy elkezdünk kommunikálni egymással nyíltan és egyenesen. Sokat fejlődtünk azóta ezen a téren.

4. Empatikusabbá váltunk

Kettőnk közül én mutatom ki jobban az érzéseimet, a férjem pedig mindent logikusan akar megoldani. Ez a szakmánkban jól jön, de nem épp a boldog házasság titka. A férjem ebben a nehéz időszakban megtanulta, hogy néha jobb, ha csak meghallgatja a mondandómat ahelyett, hogy megoldaná az életemet, nekem pedig arra kellett rájönnöm, hogy olykor muszáj tudatosan, hideg fejjel előre tervezni, ha azt akarjuk, hogy működjön az életünk.

5. Rugalmasabbak lettünk

Amikor összeházasodtunk, pontos terveink voltak a jövőre nézve: ház, kutya, három gyerek. Az első kettő összejött, a harmadik csak részben, egy kislányunk született, de ő olyan nehezen érkezett meg hozzánk, hogy jó eséllyel nem lesznek testvérei. Az élet nem úgy alakult, ahogy mi terveztük, de így is szép. Mindketten sokkal rugalmasabban állunk az álmainkhoz, és könnyebben alkalmazkodunk a változó körülményekhez.”

A boldog házasság titkai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top